Massiv slakt på dansk public service

2018-10-17 11:38:21

foto: DR , CC0
Att slakta public service är precis vad SD också vill.

Ledningen för Danmarks Radio (DR) tog i förra veckan beslut om att genomföra den sparplan som den danska högerregeringen med stöd av Dansk Folkeparti beslutade om i juni. Men fler strejker och protester emot detta är att vänta.

Dansk Folkeparti är systerparti till Sverigedemokraterna och har stort inflytande på den politik som den danska regeringen för i olika frågor, som flykting- och invandringspolitik, offentlig service som skolor och sjukvård och även public service.
Den besparingsplan som DR nu har gått ut med innebär att 20 procent av budgeten ska skäras bort årligen fram till 2021. Detta innebär en besparing på cirka 420 miljoner DKR årligen samt att cirka 400 personer blir av med sitt arbete. Dessutom kommer ett antal publika kanaler att läggas ner.
Besparingarna är ett led i att ge ökat utrymme till privata mediaintressen och att minska statens kontroll över publik media. 

Sören Söndergaard, mediatalesperson för det danska vänsterpartiet Enhedslisten, säger i ett uttalande att konsekvenserna av DR:s beslut blir ökat utrymme för fake news och för kommersiella kanaler som exempelvis Netflix, HBO och andra mediebolag. Bolag som fullständigt struntar i mångfald och kvalité och som bara vill tjäna pengar på mediemarknaden.
Medarbetare på olika avdelningar inom DR strejkade under en dag i förra veckan i sympati med varslade kollegor. Flera protestaktioner och eventuellt strejker är att vänta. 

Dansk Folkepartis motsvarighet i Sverige, SD, vill också kraftigt skära ner på Sveriges Radios budget och attackerar vad man påstår vara brist på opartiskhet och saklighet. Vad SD vill är att ”utreda vad public service ska ha för uppdrag”.
I SD:s värld betyder detta att public service ska sprida svensk kultur och svenska värderingar. SD vill se ett medialandskap styrt av nationalism och högervärderingar.Detta måste stoppas.
Nej till högervridning och likriktning av public service.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!