Massiva demonstrationer i Israel efter dödskjutning

2009-08-13 10:35:25
Över 70 000 personer samlades på Rabintorget i Tel Aviv den 9 augusti för de två mördade hbt-personerna: Nir Katz, 26 och Liz Trobishi, 16, samt de 11 som skadades. Morden på de två unga är tydliga hatbrott och gärningsmannen är fortfarande på fri fot.

Inför demonstrationen riktades flera hot mot demonstrationen och dess arrangörer. Flera hbt-grupper fick hot om att granater skulle explodera i demonstrationen om den genomfördes.
Men stödet för hbt-rörelsen och avskyn mot morden var så stark att demonstrationen avgick som planerat, men tyvärr blev det inte den manifestation mot hatbrott som det hade kunnat bli.  Att Israels president Shimon Peres var en av talarna gav i­stället demonstrationen ett hycklande budskap och en falsk klang. Peres sa att alla israeler ”har friheten att vara den de är, friheten att vara annorlun­da och stolta.”
Men var är den friheten för pale­stinierna som dagligen utsätts för hat­brott från den israeliska regimen? Det är i själva verket fruktansvärda hat­brott och rasism som den israeliska regimen gör sig skyldig till i Gaza. En rasism som Shimon Peres, under falsk hbt-flagg, upprepade på lördagens demonstration: ”Skotten mot denna stolta gemenskap påverkade oss alla som människor, som judar och som israeler. Mannen som sikta­de mot de två offren siktade på oss alla”, sa han.
Men det dagliga förtrycket av palestinierna och de skott som dödar palestinier är skott mot hela världens arbetare och fattiga i så fall. Att en försvarare av politiskt förtryck, död, terror och ockupation av palestinier håller tal och sörjer två israeliska hbt-personer, just för att de är israeler, ger en sur eftersmak.

Hbt-rörelsen måste kämpa mot allt förtryck och alla hatbrott, så även mot den egna regeringen och ta ställning mot den israeliska ockupationen som även drabbar de palestinska hbt-personerna.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!