Massprotester mot Bushs krig

2007-03-21 12:30:45
Helgen som gick blev globala protesdagar mot Bushs Irakkrig. Runt om i världen genomfördes demonstrationer: I USA, Spanien, Grekland, Italien, Ungern Turkiet, Chile, Sydkorea, Irak och många andra länder.
Demonstrationerna anordnades med anledning av att det den 20 mars var fyra år sedan kriget startade.

Sedan kriget inleddes har kanske så många som 655 000 irakier dödats och 3 200 amerikanska soldater förlorat sina liv.
Miljoner irakier har tvingats på flykt. Ockupationsmakten och dess marionetter har inget stöd i Irak.
Fyra år efter att kriget startade riskerar landet att falla samman i ett inbördeskrig som får blodiga följdverkningar i hela Mellanöstern.
”För fyra år sedan inledde USA sitt anfall mot Irak. Kvar idag finns ett land där infrastrukturen är slagen i spillror och flyktingströmmen är en av de värsta världen skådat”, skrev Svenska Dagbladet den 18 mars.

Ökat hot mot Iran

Men trots den katastrofala utveckling som kriget inledde väljer en desperat Bush att både trappa upp i Irak och öka det militära hotet mot Iran.
Vidare intensifieras plundringen av Irak. Landets oljeindustri står näst i tur att privatiseras. Nyligen fattades ett beslut om att sälja ut landets oljetillgångar till utländska bolag. Detta var oljekrigets nästa fas.
President Bush som i krigets inledning hade stöd av så många som 80 procent ses idag som den ”sämste presidenten någonsin”, enligt en undersökning som gjorts av tidningen Foreign Policy.
I USA Todays senaste undersökning sade hela 66 procent av de tillfrågade att de inte trodde att USA kan vinna Irak-kriget.
Uppemot 75 procent var redan från början emot Bushs upptrappning av kriget.
Bushs upptrappningi Irak och stegrade krigshot mot Iran är två skäl till varför så många demonstrerade i helgen. Men redan innan helgens manifestationer fanns tydliga tecken på ett nytt uppsving för antikrigsrörelsen i USA.
Den 11 januari, dagen efter att Bush meddelat att han skickar ytterligare 21 500 soldater till Irak, genomfördes 1 000 spontana protester. Drygt två veckor senare (27 januari) demonstrerade 200 000 i Washington DC och på andra håll hölls liknande om än mindre demonstrationer.
I mitten av februari strejkade elever vid 27 skolor mot kriget.
Demonstrationerna i helgen vittnar också om att förutsättningarna finns för en återuppbyggnad av antikrigsrörelsen – i USA och i andra delar av världen.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!