Migrationsverket ignorerar dödshot mot hbt-flyktingar

2011-08-03 16:09:35
År 2009 hade inte Migrationsverket gett asyl till en enda hbtq-person som flytt på grund av förföljelse och förbud i hemlandet, med argument att de kan dölja sin läggning. Situationen för hbtq-flyktingar är fortfarande kritisk, men idag kan vi ge exempel där man genom att pressa Migrationsverket och regeringen lyckats få uppehållstillstånd för ett fåtal hbtq-flyktingar.

Dessa flyktingar kommer bland annat från Uganda där homosexuella nästan inte har några rättigheter alls och där man ständigt försöker införa lagar och straff mot homosexuella. Även hbtq-personer från Iran har fått asyl, trots att Migrationsverkets första dom var utvisning, efter att fallet tagits upp i migrationsdomstolen och de visat på att det är olagligt att vara homosexuell samt att de som utvisas tillbaka till Iran riskerar att dömas till döden.
Homosexuella handlingar är förbjudna i 76 länder runt om i världen. Kärlek mellan två personer av samma kön är straffbart med långa fängelsestraff, spöstraff och i värsta fall döden. Det är till sådana här länder som hbtq-flyktningar från Sverige och resten av Europa utvisas.

Migrationsverket fortsätter utvisningar av hbtq-personer till Irak, där miliser torterar och avrättar hbtq-personer. Homosexualitet är inte olagligt i Irak men enligt en religiös fatwa, utfärdad av den irakiske ayatollan Ali al-Sistani, bör personer som har samkönat sex straffas med döden.
I Saudiarabien tillämpas en mycket sträng tolkning av islamisk lag där homosexuella handlingar leder till fängelsestraff eller halshuggning. I RFSL:s rapport Kriminaliseringen världen över tar de upp exempel där personer som burit det motsatta könets kläder bestraffats med piskstraff. Ett exempel är där nio män 2001 dömdes till fängelse och 2 000-2 600 piskrapp för att de hade burit kvinnokläder och haft sex med varandra. Det finns även fall då liknande brott bestraffats med halshuggning. Även i Mauritanien, Nigeria, Sudan och Jemen bestraffas homosexuella handlingar med döden.
Under de senaste åren har flera länder avkriminaliserat homosexualitet. Samtidigt har utvecklingen gått bakåt på andra håll. I många länder där sexuella handlingar tidigare ”bara” var olagliga mellan män är de nu även är olagliga mellan kvinnor. Man måste komma ihåg att trots bättre lagar finns ett vitt utspritt förtryck av hbtq-personer i de flesta länderna i världen.

I Sydafrika, det enda landet i Afrika där homosexuella får gifta sig, är situationen för svarta lesbiska kvinnor fruktansvärd. Så kallade omvändelsevåldtäkter, med syfte att göra lesbiska heterosexuella är vanliga.
Det är svårt för hbtq-flyktingar att få Migrationsverket att ta dem på allvar och att bevisa sina asylskäl. Om du till exempel inte anger din sexuella läggning som asylskäl i början av asylprocessen anser Migrationsverket att om du nämner det senare är det inte är trovärdig.
Behovet av en kämpande och massiv asyl- och hbtq-rörelse är skriande. Detta är inte enskilda frågor utan de hör samman med kampen mot rasism, kvinnoförtryck och all form av förtryck.

Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!