Minnesmanifestation i Hongkong samlade 180 000

2012-06-07 11:03:34
Den 4 juni var det 23 år sedan Deng Xiaoping och diktaturen i Kina använde stridsvagnar för att krossa den studentledda massrörelsen på Himmelska Fridens torg i Peking.

De sex fotbollsplanerna i Victoriaparken i Hongkong samlade i år 180 000 demonstranter, 30 000 fler än ifjol. Bland dem fanns också flera tusen från fastlands-Kina. ­Mindre demonstrationer hölls detta år ­också i åtminstone fyra provinser inne i Kina, liksom en minneshögtid i Macau, där det inte är olagligt att demonstrera.
I år har Kina skakats av kraftful­la politiska efterskalv. Det styrande ”kommunistpartiet” har visat upp den allvarligaste maktkampen ­sedan 1989, med utrensingen av partibossen i Chongqing, Bo Xilai.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!