Mord- och dråpförsök mot kvinnor ökar snabbt

2012-08-15 13:22:16
Den 6 augusti blev en 17-årig kvinna skjuten i Sollentuna av en 18-årig man. Tre dagar senare fick vi läsa i Metro att hon avled dagen innan av sina skador. Förra året utsattes 42 kvinnor för antingen mord- eller dråpförsök med skjutvapen i Sverige.

Antalet människor som utsatts för antingen mord- eller dråpförsök med skjutvapen har nära fördubblats under de senaste elva åren. De har gått från 129 år 2001 till 229 förra året. De kvinnliga offren har under samma tid ökat från 16 till 42, nästan en tredubbel ökning.
Omkring 20 kvinnor mördas årligen i Sverige, och förra året anmäldes 27 312 fall av misshandel eller grov misshandel mot kvinnor.

Denna ökning sker samtidigt som det kommer rapporter om att utsatta kvinnor nekas plats på skyddade boenden.
Det ringde fem till sju kvinnor varje dag under en vecka till en av Stockholms kvinnojourer. Men 10 av 15 kvinnojourer är fulla och kan inte ta emot fler, enligt TT. Det vanligaste är att man då hänvisar kvinnorna till andra jourer eller till sociala myndigheter. I alldeles för många fall leder en nekad plats på kvinnojourer till att kvinnan i fråga mördas eller blir allvarligt skadad.

I och med att samhällsklimatet hårdnar brutaliseras även relationer sinsemellan, och det är ett faktum att våldet då också ökar. Detta måste få ett slut!
Rättvisepartiet Socialisterna kräver mer resurser till tjej- och kvinnojourer, specialutbildad personal inom skolan, vården och omsorgen och en upprustning av välfärden i form av mer resurser, återkommunalisering och återförstatligande av privatiserad vård, skola och omsorg samt fler jobb inom desamma.
Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!