Mycket vill ha mer

2015-11-18 11:52:14
Enligt Svenskt Näringsliv och de olika arbetsgivarorganisationerna finns det inget utrymme för löneökningar. Ska man tro på arbetsgivarna är ladan ”inte bara tom”, den har försvunnit. Men i en färsk rapport från Svenskt Näringsliv kallad Aktieutdelning 2015 kan man läsa följande: ”Aktieutdelningarna från de 40 största företagen ökar i år [2015] med 17 procent. Samtidigt ökade vinsterna med fem procent. Utdelningarna för de 40 företagen uppgår till 167,0 miljarder kronor, en ökning med 24,1 miljarder kronor.”
167 miljarder kronor utdelat till landets dryga 4 miljoner anställda skulle ge var och en ett lönelyft på nästan 40 000 kronor.

Nu ”behöver vi en period av återhållsam löneutveckling”, predikade arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens vd Åke Svensson häromdagen, vilket ska läsas som återhållsamhet för alla utom direktörerna. De verkställande direktörerna (vd:arna) i de femtio största börsbolagen tjänar nu i genomsnitt närmare 17 miljoner kronor per år – det vill säga femtio gånger en industriarbetarlön.

Vd:arna i arbetsgivarorganisationerna är heller inga lågavlönade. I toppen på listan över Sveriges bäst betalda chef för en arbetsgivarorganisation finns Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Hon tjänar en halv miljon kronor i månaden.  Hennes månadslön är mer än dubbelt så hög som den genomsnittliga LO-kvinnans årslön.

Men Svenskt Näringsliv vill se ännu större löneskillnader och ännu fler lågavlönade. ”Den svenska låglönmarknaden är på tok för liten”, säger Svenskt Näringsliv och pekar ut Tyskland som ett föregångsland. I Tyskland arbetar redan en av fem anställda i den växande låglönesektorn och 12,5 miljoner av landets 80 miljoner invånare lever i fattigdom. Tre miljoner arbetare är fast i fattigdomsfällan, trots jobb och löneinkomst.  

Mer än hälften av alla anställda i östra Tyskland och 40 procent i landets västra del omfattas inte av kollektivavtal. Så ser det ut i Svenskt Näringslivs med fleras favoritland.

 Det är främst flyktingar och invandrare som ska placeras i Svenskt Näringslivs låglönesektor. ”Arbetsmarknaden och bostadsmarknaden behöver avregleras och moderniseras för att kunna svälja det stora tillskottet i befolkningen”, skriver två representanter från Svenskt Näringsliv i måndagens Dagens Industri.

Med flyktingkatastrofen som ursäkt vill direktörerna och arbetsgivarna genomföra ett totalt systemskifte på arbetsmarknaden som sänker löner, arbetarskydd och kollektivavtal samt införa marknadshyror och dräpa allmännyttan. Annars ”hotas välståndsutvecklingen”. 

Det enda man kan säga om det är att om Svenskt Näringsliv får som de vill blir resultatet allt annat än en välståndsutveckling. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!