Naturlig skönhet: Om ideal, utseendefixering och skönhetsmallar

2017-12-06 13:29:34

foto: Ordfront


Nanna Johansson lyfter med humor problemet med påtvingad utseendefixering och karriärism i sin läsvärda seriebok Naturlig skönhet.

Detta är en bok jag tror alla, men framför allt de som är queer, kvinnor eller trans, kan känna igen sig i men ändå skratta åt. De orimliga kraven, de obegripliga råden och mallarna. Skönhetstipsen som visar hur pass mycket det tar av en människa att leva upp till allt som förväntas av en och absurditeten i det. Visst blir det hysteriskt svårt till sist?
Serieboken Naturlig skönhet pekar på det störda skönhetsidealet, våldtäktskulturen, rasismen och härskartekniker. Även om vissa delar är såna som skulle få många att skratta högt är andra delar såna som vi sörjer.

Du skulle kunna läsa den som endast en rolig läsning eller som en skriven kampnäve. Oavsett hur du väljer att se på det ger Nanna Johansson några observationer värda att tänka på både för den övertygade sexisten och den medvetna feministen.
Johansson kan nog vinna över många av oss till att ifrågasätta- och aktivera oss mot de patriarkala strukturerna vi har oavsett ålder, kön, stad, krets och land. Det blir utan hämningar och med ett humoristiskt tag om det här allvarliga ämnet – och det funkar!
I samma veva som vi får följa skönhetsidealen lyckas hon outtalat normalisera olika typer av kroppar i bild. Precis så som vi behöver mer av idag inom konstarterna. Kanske bör jag till och med låta det vara outtalat här? Men nu står det skrivet!
Jag vill ändå uppmärksamma hur viktigt det är att i konst ibland bryta mot idealen utan att just påpeka det. Just för att förutom att medvetenheten om ideal självklart måste bli större, måste även alla alternativ som inte passar in i den mallen normaliseras. Till exempel: istället för att tydligt i en serie säga ”Kvinnor har också personligheter” istället visa det, gestalta det, låt det representeras! Detta för att på så sätt förändra idealen och kämpa för respekt för alla typer av kroppar, utseenden och sexualiteter, något som Johansson gör.
Ibland kan en fundera på om en del grejer blir reproducering av stereotyper som hon annars kritiserat, men som helhet bryter hon mot dem.

Kapitalismen är ständigt närvarande som en glasbit i foten, både i vår verklighet förstås, men här menat i seriens värld. Produkterna som ska köpa dig och tala om för dig vad du ska tycka och känna, oftast baserat på vilken klass, etnicitet, kön och kropp du har. Och bara sättet figurerna ler på visar på vår tids falskhet.
Ett kapitel är tillägnat löpsedlar på en tidning likt Elle, Veckorevyn eller Häntextra (men det är förstås inte Elle, Veckorevyn eller Häntextra). Förstasidorna är för oss under historiens förlopp som ger levnadstips till hur du bland annat håller dig ”kvinnlig” genom tiderna. ”Korsett – Nu ännu obekvämare!”
Som alltid med Nanna Johansson känns det som att boken är nödvändigt grov, personlig och kärleksfull till förändring. ■

Författare: Nanna Johansson
Förlag: Ordfront Förlag
Utgivningsår: 2017


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!