Nazister bortkörda

2009-11-18 18:45:16
Nazistgruppen SMR:s försök att etablera sig i Luleå har mötts av ett fredligt men hårt motstånd – som inte har låtit sig skrämmas av telefonhot. Kampen går vidare, med en stor demonstration nu på lördag, den 21 november.

Den nazistiska organisationen Svens­ka motståndsrörelsen (SMR) hade mobiliserat cirka 8 medlemmar från hela Norr- och Västerbotten som delade ut flygblad i centrala Luleå, söndagen den 15 november.
Men det organiserades snabbt en motdemonstration och cirka 30 personer omringade nazisterna och ropade talkörer som ”Inga nazister på våra gator”.
Till slut var nazisterna tvungna att avbryta och gå iväg. Spontana applå­der utbröt bland dem som varit med på blockaden. Återigen är det visat att nazister inte har någon plattform i Luleå.

Redan efter det antirasistiska torgmötet förra lördagen (till minne av Kristallnatten) visade den så kallade Svenska motståndsrörelsen (SMR) sitt rätta jag, då en man ringde för att hota alla antirasistiska luleåbor.
– Ska jag ta att ni inte vill ha nazis­ter på gatorna som en krigsförklaring?, frågade Mikael Skillt från SMR, i telefon från Sundsvall (i samtal med en av arrangörerna bakom lördagens torgmöte). Efter söndagens händelser ringde samma person igen och frågade om vi är medvetna om konsekvenserna av att protestera mot rasism och nazism.
Med den bakgrund som SMR har går det inte att tolka frågan som nå­got annat än ett förtäckt hot. Gång på gång har SMR:s aktivister dömts för våldsbrott mot dem som de hatar. Ba­ra i år har deras medlemmar dömts för misshandel, vapenbrott och hets mot folkgrupp.

I Luleå finns ett brett och folkligt motstånd mot rasism och nazism se­dan lång tid tillbaka. Det bästa sättet att trycka tillbaka grupper som SMR är att var de än dyker upp visa att nazister inte är välkomna genom stora och fredliga protester. Det gäller i bostadsområden, på arbetsplatser eller i skolan.
Som svar på nazisternas ökade aktivitet har nu nätverket Lulebor mot rasism bildats. På lördag den 21 november organiserar nätverket en stor demonstration i Luleå.
Att protestera mot nazistiska orga-nisationer är en uppgift för alla lulebor. Om man ger dem fritt spelrum och låter de stå oemotsagda så kommer ett upptrappat våld att bli resulta­tet.

Så länge de är små och isolerade är hotet från nazismen begränsat, men vi måste genom att stå upp mot och avslöja dessa grupper se till att det fortsätter att vara så. Därför kommer SMR:s aktiviteter och hot bara att leda till ökade protester mot rasism och nazism. Slut upp i demonstrationen nu på lördag, inga nazister på våra gator!
Antirasister i Luleå
Demonstration:
Lördag 21/11 12.15 Floras Kulle
Avmarsch till Strand
Arr: Nätverket lulebor mot rasism

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!