Nazister mördade tio personer – polisen skyllde på ”utlänningar”

2014-11-13 14:20:35
Ett av kapitlen i Wolfgang Hanssons bok, som bär rubriken ”Naziligan som chockade Tyskland”, skildrar den nazistiska terrorgruppen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) som mördade tio personer i Tyskland under åren 2000 till 2007.
Åtta av nazisternas offer hade turkiskt ursprung och en grekiskt. Även en kvinnlig polis föll offer för den nazistiska mördarligan.
I tretton år lyckades nazisterna med att leva underjordiskt. Det finns mycket som talar för att de tre
nazisterna som utgjorde gruppens kärna fick hjälp från högt uppsatta vänner.
Säkerhetstjänstens och polisen skyllde morden på offren och menade att det handlade om internuppgörelser bland turkar i den undre världen. Så sent som 2007 gjorde polisen en utredning som som slog fast att gärningsmännen måste vara utlänningar.
Vid den tidpunkten hade nazisterna mördat, bombat (vid ett bombdåd i Köln 2004 skadades 22 människor, merparten var turkiska invandare) och rånat banker i nästan tio års tid. Det var ett misslyckat bankrån i november 2011 som till slut ledde till att NSU avslöjades. Två av nazisterna tog sina liv när de skulle gripas och en annan ur gruppens kärna, Zschäpe, överlämnade sig själv till polisen.

Rättegången mot henne och fyra medhjälpare har pågått sedan i maj i fjol. Men den huvudåtalade tiger och säkerhetstjänsten gör allt för att dölja sin och polisens inblandning. Eller som en av offrens advokater nyligen sa:
”Det finns vissa tyska institutioner, till exempel säkerhetstjänster, som inte är villig att kasta ljus på det som skett.”
Offrens familjer väntar fortfarande på den ”fulla utredning” som den tyska förbundskanslern Angela Merkel lovade för tre år sedan. ■