Neddragen brandstyrka drabbar brandskyddet

2018-07-25 09:14:52
I april beslutade S-ledningen i Luleå kommun med stöd av Moderaterna om att minska antalet brandstyrkor i Luleå stad från två till en. Med sommarens extrema hetta och skogsbränder visar sig den nya organisationen bräcklig.
I Norrbotten rapporterades om 33 bränder på söndagen, varav 2-4 var större – de största i Jokkmokk och Gällivare. Få har (än så länge) drabbat Luleå. Luleå påverkas dock ändå; i veckan beslutades om att skicka en del av stadens ordinarie styrka till skogsbränder, medan en deltidsbrandstyrka täckte upp i Luleå. Det kan förstås ställa till problem när personal utifrån saknar kompetens för material, rutiner, lokalkännedom med mera. Med bara en räddningsstyrka i Luleå blir det problem om en brand till exempel skulle bryta ut i skärgården.
Oavsett vilken bedömning som ansvarigt befäl gör vad gäller var personalen behövs bäst är det uppenbart att den nya organisationen är svagare än tidigare – samtidigt som vi vet att vi kommer att drabbas av mer extremväder i framtiden. Istället för nedrustning behövs en satsning på en upprustad räddningstjänst mot bränder och andra naturkatastrofer som riskerar att drabba oss.

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!