NKS – allt blev fel

2018-04-11 12:16:37

foto: Kristoffer Marchi
Nya Karolinska har blivit själva symbolen för den katastrof som nyliberalism innebär för vanligt folk.

Det moderatledda alliansstyret i Stockholms läns landsting har länge fokuserat på privatiseringar och vidlyftiga affärer. Försäljningen av vårdcentralen Serafen till minipris gjorde en del läkare till mångmiljonärer. Förlängningen av en spårvägslinje med ett hundratal meter, den så kallade NK-expressen som kostade en kvarts miljard kronor, och nu Nya Karolinska Solna (NKS) som verkar bli världens dyraste sjukhus.

”Men blev det då i alla fall ett bra sjukhus?”, undrar några fromma själar. Nej, det blev det inte. Det blev ett gigantiskt schabrak till feltänkande, ett lysande exempel på att kapitalismen är en girig best. 
Förr öppnade man ett fönster när det behövdes vädras. I den enorma kloss som ska vara höjden av ny teknik finns inte ett enda fönster som kan öppnas, allt regleras centralt och det fungerar inte. Nu ska en ”odör-grupp” försöka hitta en metod att ta bort lukter i exempelvis operationsrum, kanske med UV-ljus, ingen vet riktigt. Går det att få bort lukten av korruption, månne?
Konsultbolaget PWC, som gavs fria tyglar, tyckte att de var värda 154 miljoner kronor i arvoden under de tre år ”upphandlingsprocessen” höll på. Kanske någon tror att historien om NKS, världens dyraste sjukhus vars byggande kantats av borgerligt skatteslöseri och skandaler, närmar sig sitt slut? Tyvärr har vi bara sett början. 

Det som borgerliga landstingspolitiker yrade om som högteknologiskt och nyskapande, världens bästa universitetssjukhus, en stolthet för Stockholm och Sverige, är nu ett gigantiskt svart hål, som likt en gökunge kräver allt mer av de resurser som borde ha gått till vården, något de svårt sjuka barnen och deras föräldrar redan fått känna på.
Många dåliga beslut har drabbat och kommer att drabba medborgarna. Bygget har drabbats av förseningar, fördyringar, omfattande korruption och bedrägeriverksamhet – kanske är det dessutom världens största svartbygge.
Byggnads slog larm och det visade sig att minst 51 miljoner kronor hade betalats ut i svarta löner till skumraskföretag och minst två av de ansvariga sitter i fängelse.
I operationsrummen sitter el- och gasuttag för högt upp, korta personer når inte och sladdar hänger i vägen. De stora, specialbeställda 85-tumsskärmarna är felplacerade, så kirurger och anestesipersonal har svårt att se. De klarar inte fuktigheten, ger en fördröjning i bilden som skapar medicinsk osäkerhet, samlar damm och avger för mycket värme.
Operationskläderna, som ska vara de senaste och bästa, är för täta och ger allergiska besvär. Det kommer att kosta fem miljoner att byta ut dem. Rummen är mycket svårstädade, patientsäkerheten är hotad och det är en dålig arbetsmiljö. 

Läkarförbundet har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket efter att ha lämnat in en lista på allt som borde åtgärdas och fått ljumma svar från sjukhusledningen. Med anmälan följer 9 000 namnunderskrifter med krav på att försäljningen av gamla Karolinska och området runt ska stoppas. Men Moderaterna och resten av den borgerliga alliansen i landstinget vägrar ändra kurs – ska det vara nytt så ska det!
Enligt läkarförbundet och de andra facken på sjukhuset är de största problemen brist på jourrum, arbetsrum och omklädningsrum. Läkare som har jour behöver duscha och sova, personal behöver ordentliga toaletter och skåp – nu fattas mer än 3 000 skåp, 30 jourrum och 1 225 administrativa platser.
Idag får läkare som just har opererat gå till en annan byggnad för att skriva journal, då det bara finns en enda dator på hela operationsavdelningen.
Kommunal har slagit larm om att det är alldeles för långa avstånd mellan personalrum och arbetsplats samt att riktiga omklädningsskåp saknas. 

Den ”flexibilitet och funktionalism” som var mottot inför planeringen låter ju bra, om det inte var så att det är patienterna och personalen som ska vara flexibel och anpassa sig, inte det alldeles nya sjukhuset som skulle individualisera vården och leda forskning, här blev det visst lite fel. Och dyrt. Och dåligt. Alla patientrum är byggda likadana, oavsett behov hos de som ska vistas i dem.
De första som fick flytta in var barnen, eller ”testpersonerna” som vissa bittert kallar dessa svårt sjuka barn. Det finns ingenting anpassat för barnen, inget lekrum och inget kök. Det finns inget kök på hela avdelningen. Det är tänkt att svårt sjuka barn, många utan aptit, ska äta färdig mikromat. Det finns inget föräldrakök.
Både personal, som tidigt har slagit larm om de helt otillräckliga lokalerna och föräldrarna som vet hur viktigt det är med en bra miljö, en trygg vistelse med föräldrarna nära och en god kost för att barnen ska bli friska, har försökt få sjukhusets ledning att göra något.
Nu tvingas de betala, via Cancerfondens lokalavdelning, för att få bygga om en skrubb till kök. Där finns plats till ett bord med två stolar, en kokplatta och kanske en mikro. 280 000 kronor ska det kosta.
Leksaker till barnen har tiggts ihop från privata företag. Det saknas också möjlighet att få gå ut på en balkong eller terrass.  

Många glasrutor att se ut igenom finns det däremot. Som Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd för Moderaterna sa, 2014: ”Folk på trottoaren kommer att se personalen springa med svårt sjuka i glaskorridorerna ovanför dem. Det är ganska häftigt.” Nu tvingas man istället beställa gardiner till patient­rummen för att kunna säkerställa patienternas integritet.
Fartblinda och prestigefyllda ideologiskt uppblåsta borgerliga landstingspolitiker pekade med hela handen och är ansvariga för det här farligt dyra fiaskot.
Men de som satt i landstinget från S, V och MP kan inte skylla ifrån sig – de hade kunnat ta steget att gå ut tidigt, offentligt och berätta om den travesti till demokrati som föregick i Stockholms läns landsting.
Några har blivit rika – mycket rika – på den här historien. Alla vi andra är lurade och bedragna och riskerar nu att få mycket sämre sjukvård i decennier framöver.

PS. De har fortfarande inte hittat några av de anställda vid konsultbolaget Boston Consulting Group (BCG), där 80 procent av deras fakturor, motsvarande 209 miljoner kronor, visade sig sakna ”riktiga fakturaspecifikationer”. Kanske de bara försvann ner i det där svarta hålet…

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!