Nordens lärarfack mot Folketingets tvångslag

2013-05-15 15:33:17
Efter 25 dagars masslockout av närmare 70 000 lärare och 2 miljoner förlorade lektionstimmar slog den danska regeringen till, den 25 april, med ett lagförslag som var helt i linje med vad arbetsgivarna har krävt.
Det står helt klart att arbetsgivarna Kommunernes Landsforening (KL, Danmarks SKL) och regeringen länge har arbetat i tandem för att försämra lärarnas arbetsvillkor.


Regeringsingripandet blev en fortsättning på masslockouten, fast med andra medel.
Den danska regeringen, som är en koalition bestående av Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti (Vänsterpartiets systerparti) och borgerliga ­Radikale Venstre trumfade igenom sin tvångslag med stöd av bland annat rasistiska Dansk Folkeparti och Konservative Folkepartie (danska Moderaterna).
Bara vänsterpartiet Enhedslisten och borgerliga Liberal Allians röstade emot.

Efter masslockouten och
tvångslagen är regeringen impopulärare än någonsin.
I ­opinionsundersökningarna ligger Socialdemokraterne på under 15 procent och S- och SF-talarna blev utbuade på 1 maj.
Inte heller har regeringens aktier stärkts efter de färska uppgifterna om att 16 222 personer förlorar sin arbetslöshetsersättning (dagpengene) under årets första fyra månader. Anledning­en till att så många har utförsäkrats är den försämring av a-kassan som regeringen, ­skamligt nog med stöd av Enhedslisten, har genomfört och som började gälla från årsskiftet.
Masslockouten och regeringsingripandet var djupt anti-fackligt och en varning om ­vilka åtgärder som regeringarna är beredda att ta till för att besegra en grupp anställda och deras fack.
I ett skarpt protestuttalande den 7 maj säger de nordiska lärarfackens organisation NLS att:
”NLS som representerar 18 lärarorganisationer och över 600 000 medlemmar i hela Norden konstaterar att det danska Folketinget har ingripit i konflikten på undervisningsområdet på ett sätt som ensidigt tillgodoser arbetsgivarnas krav… Arbetsgivarna har inte haft någon avsikt att ingå verkliga förhandlingar. ­Regeringen har spelat en orimlig dubbelroll där man i praktiken både varit part i förhandlingarna på det statliga området och samtidigt haft ansvar för att formu­lera förslaget till lag, som Folketinget nu antagit. Lagförslaget är behandlat i brådskande ordning; regeringen har inte konsulterat arbetstagarparten utan endast samarbetat med arbetsgivarparten om ­förslaget. Resultatet är en lag som tar tillbaka tidigare avtalade förhand­lingsresultat och som på flera punkter ställer lärarna i ett sämre läge än vad som i ­övrigt normalt gäller offentligt anställda”.

NLS vill att
ILO (FN:s arbets­livsorganisation) ska få möjlighet att pröva den ”danska regeringens agerande i förhållande till bland annat ILO-konventioner och internationella rekommendationer om ­grundläggande rättigheter och kollektiva avtal.”
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!