
Det står helt klart att arbetsgivarna Kommunernes Landsforening (KL, Danmarks SKL) och regeringen länge har arbetat i tandem för att försämra lärarnas arbetsvillkor.
Regeringsingripandet blev en fortsättning på masslockouten, fast med andra medel.
Den danska regeringen, som är en koalition bestående av Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti (Vänsterpartiets systerparti) och borgerliga Radikale Venstre trumfade igenom sin tvångslag med stöd av bland annat rasistiska Dansk Folkeparti och Konservative Folkepartie (danska Moderaterna).
Bara vänsterpartiet Enhedslisten och borgerliga Liberal Allians röstade emot.
Efter masslockouten och tvångslagen är regeringen impopulärare än någonsin.
I opinionsundersökningarna ligger Socialdemokraterne på under 15 procent och S- och SF-talarna blev utbuade på 1 maj.
Inte heller har regeringens aktier stärkts efter de färska uppgifterna om att 16 222 personer förlorar sin arbetslöshetsersättning (dagpengene) under årets första fyra månader. Anledningen till att så många har utförsäkrats är den försämring av a-kassan som regeringen, skamligt nog med stöd av Enhedslisten, har genomfört och som började gälla från årsskiftet.
Masslockouten och regeringsingripandet var djupt anti-fackligt och en varning om vilka åtgärder som regeringarna är beredda att ta till för att besegra en grupp anställda och deras fack.
I ett skarpt protestuttalande den 7 maj säger de nordiska lärarfackens organisation NLS att:
”NLS som representerar 18 lärarorganisationer och över 600 000 medlemmar i hela Norden konstaterar att det danska Folketinget har ingripit i konflikten på undervisningsområdet på ett sätt som ensidigt tillgodoser arbetsgivarnas krav… Arbetsgivarna har inte haft någon avsikt att ingå verkliga förhandlingar. Regeringen har spelat en orimlig dubbelroll där man i praktiken både varit part i förhandlingarna på det statliga området och samtidigt haft ansvar för att formulera förslaget till lag, som Folketinget nu antagit. Lagförslaget är behandlat i brådskande ordning; regeringen har inte konsulterat arbetstagarparten utan endast samarbetat med arbetsgivarparten om förslaget. Resultatet är en lag som tar tillbaka tidigare avtalade förhandlingsresultat och som på flera punkter ställer lärarna i ett sämre läge än vad som i övrigt normalt gäller offentligt anställda”.
NLS vill att ILO (FN:s arbetslivsorganisation) ska få möjlighet att pröva den ”danska regeringens agerande i förhållande till bland annat ILO-konventioner och internationella rekommendationer om grundläggande rättigheter och kollektiva avtal.”
Per Olsson