De stora förlorarna i Luleå är vänsterpartiet och folkpartiet som förlorar 44 procent respektive 39 procent av sina väljare.
Att vänsterpartiet gick från sju till fyra mandat försöker Börje Lööw (v) skylla på Lars Ohlys ”meningslösa strid om ordet kommunism” och Rättvisepartiet Socialisterna samt att valet varit orättvist.
– Vi har aldrig haft så mycket inflytande och det har aldrig gått så dåligt, sa Börje Lööw vid Plan- och tillväxtutskottets möte dagen efter valet.
”Vi borde fått credit för att ha bidragit till Luleås utveckling”, sa Börje Lööw i NSD 19 september.
De verkliga orsaken till tillbakagången är att vänsterpartiet suttit med och drivit en politik som inneburit fortsatta nedskärningar och privatiseringar, samtidigt som de gynnat en redan välmående övre medelklass.
Detta syns tydligt på valresultatet där vänsterpartiet backat kraftigt i arbetarområden. I Svartöstaden har partiet kollapsat från 130 röster i valet 1998 till 31 i söndags.
– Vi har inte behövt ägna mycket tid i valet åt att avslöja vänsterpartiet, det har de själva gjort, säger Johannes Lundberg, en av Rättvisepartiet Socialisternas valarbetare.
Varför gick s fram?
Socialdemokraterna gick fram 10,8 procentenheter i valet och rider på en stämning av att ”det händer något” i Luleå. För första gången på femton år syns byggkranar över staden både från kulturhuset och många nya bostadsrättslägenheter.Luleå har gynnats starkt av den konsumtionsledda uppgången i ekonomin som lett till attt nya affärer och stormarknader ploppat upp som svampar ut jorden.
Uppgången är dock delad. De som gynnas av nya lyxbostäder i centrum, nya moderna butiker och konserter på kulturhuset är framförallt över- och medelklassen. Det märks på en analys av valresultatet. Även om socialdemokraterna går framåt över hela kommunen är uppgången störst (i antal procentenheter) i centrala Luleå, villaområdena på Bergnäset och i Sunderbyn.
Trots egen majoritet har socialdemokraterna redan öppnat för samarbete med andra än vänsterpartiet.
Medan Börje Lööw menar att socialdemokraterna har en skuld till vänsterpartiet eftersom ”v bidragit till s framgång”.
Karl Petersen (s) verkar dock mer angelägen om att få något av de borgerliga partierna eller miljöpartiet med på vagnen.
Jonas Brännberg