Norska storstrejken avblåst

2018-04-11 11:56:35


Sista ordet är inte sagt. Den 26 april ska medlemmarna rösta om avtalet.

Storstrejken i Norge är avblåst. Det var tydligt att ledningarna för både arbetsgivarna NHO och fackförbunden, liksom regeringen, ville undvika en konflikt.

Både NHO och regeringen har fått backa en aning för att få en uppgörelse. Men att NHO säger att avtalet håller sig inom en acceptabel ram visar samtidigt att det har varit möjligt att vinna mer. Detsamma gäller LO-ledningens kommentarer om att de har ”tagit ansvar” för norsk ekonomi.
Av stridsfrågorna var lönerna de minst kontroversiella. Avtalet ska ge 2,8 procent för att säkra höjda reallöner, men den större delen ska förhandlas lokalt. Centralt gäller en krona mer i timmen (162 kronor i månaden), plus ytterligare 2,50 för den som tjänar under 90 procent av genomsnittslönen. 2,8 procent av snittlönen för industriarbetare, 38 678 kronor i månaden, är 1 080 kronor.
När det gäller gästarbetare från framför allt Östeuropa har arbetsgivarna tvingats backa. En tidigare formulering att dessa arbetare var ”lokalt anställda”, som gjorde att de själva fick betala resor, kost och logi, har tagits bort. Brevlådeföretag ska inte längre kunna anställa gästarbetare.
En viktig fråga var ”slitarna”, arbetare med särskilt tunga jobb. De har haft möjlighet till AFP, en pension från 62 års ålder istället för 67 år. Men detta gällde inte för den som var sjuk en längre tid eller arbetade i ett företag som lades ner.
Nu ska dessa hål vara tilltäppta, med hjälp av pengar från en fond för avgångsvederlag vid nedläggningar. Det får kritik av klubbordföranden Ståle Johansen på varvet Kværner Verdal, som säger att det inte är positivt att ta från en grupp som behöver för att ge till en annan (frifagbevegelse.no).
Alla frågor om AFP hänskjuts nu till en utredning med facken, NHO och regeringen. I avtalet står att företagens kostnader inte ska öka. Inte heller regeringen vill betala mer, vilket kan innebära att fler får AFP, men på en lägre nivå.

I en fråga backade facken helt. Det gällde kravet på att arbetsgivarna ska betala pensionspengar från den första intjänade kronan. Det var särskilt viktigt för unga och lågavlönade. Istället är även denna fråga nu hos regeringen, som facken hoppas kunna pressa.
Den 26 april ska avtalet ut på omröstning bland medlemmarna, vilket är långt mer demokratiskt än i de svenska facken. År 2000 röstades avtalet i Norge ner och en strejk pressade fram förlängd semester. Offensiv återkommer om diskussionerna i de norska facken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!