”Nu krävs kamp för vårdjobben”

2009-01-28 17:35:25
I tisdags varslades en tredjedel – 300 personer – av de anställda vid Örnsköldsviks sjukhus (Västernorrlands läns landsting). Det handlar om bland annat 55 sjuksköterskor och medicinteknisk personal och 128 övrig vårdpersonal.

– Vi är många som frågar oss vilken verksamhet det är tänkt att vi ska bedriva. Jag skulle önska att politikerna ville gå med oss en dag för att se hur vi jobbar, säger Anna-Lena Ödling, legitimerad arbetste- rapeut, till Tidningen Ångermanland den 27 januari.

Uppemot en tiondel – 800 – av alla landstingsjobb ska bort när politiker­na i Västernorrland ska ”spara” 2 259 kronor per länsinvånare på vården fram till 2011.
Per Johansson, sjuksköterska i Sundsvall och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, säger till Offensiv:
– Nu krävs kamp över hela länet både för att försvara jobben för oss anställda och för att bevara vårdkvalitén. Sjukvården här är redan känd för lån­ga köer och väntetider.
– BB i Ö-vik som nu ska skäras ned kraftigt var en välfungerande och nyrenoverad avdelning där mitt första barn föddes. Hur det ska gå där nu törs man inte tänka på.
– Nu behövs det kamp för att kräva tillbaka peng­ar till landsting och kommuner. Det behövs gemensam kamp i hela lä- net. Vi ska inte låta politiker spela ut olika städer mot varandra.
– Vi måste också käm­pa för att behålla vården i offentlig ägo och stoppa fortsatta privatiseringar. Det behövs också ett nytt politiskt arbetaralternativ till det som dagens landstingspolitiker står för.

För att politikerna ska lyssna krävs att facken ger ett klart och snabbt svar: Vi accepterar inte varslen! Ett sådant besked måste sedan följas upp med aktioner för att mobilisera medlemmar, bruka­re, andra löntagare som varslats och allmänhet till försvar för vården, jobben och ökade statsbidrag.

Facken bör omedelbart försöka bilda en gemensam kommitté för att ord­na en demonstration och uppmana invånare att gå man ur huse.
Det är genom kamp och lokala mobiliseringar – demonstrationer och ockupationer – som vård och sjukhus räddats. Utan de stora demonstrationerna 2003 skulle inte exempelvis sjukhusen i Södertälje och Norrtälje finnas kvar.
I december förra året demonstrerade tusentals Marksbor för att rädda Skene lasarett, som sjukhusledningen vid Södra Älvsborgs Sjukhus vill läg­ga ner. Vid flera tillfällen tidigare har liknande pro- teströrelser stoppat politikernas försök att lägga ner Skene lasarett.

En massiv proteströrelse som samordnas på riksni­vå kan tvinga regeringen att omedelbart öka statsbidragen till kommuner och landsting.
Kommuner och landsting behöver minst 10 miljarder kronor extra i statsbidrag. Men regeringen är inte beredd att ge en kro­na.
Sparka regeringen och alla nedskärningspolitiker – rädda vården.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!