”Nu samlar vi in namn mot 12-timmarspassen i Haninge”

”12-timmarspassen ska bli den stora valfrågan i kommunvalet 2022”, säger Lena Lindberg-Qvickström (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Våren 2019 införde Haninge kommun obligatoriska 12-timmarspass på helg på kommunens vård- och omsorgsboenden. Detta ledde till det största personalupproret i Haninges historia; en majoritet av de anställda på kommunens boenden anslöt till kampanjen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg” och flera demonstrationer hölls utanför kommunhuset. Men kampen mot 12-timmarspassen fortsätter.

Nu lanseras en digital namninsamling på Skiftet: ”Ta bort 12-timmarspassen i Haninges äldreomsorg”.
– 12-timmarspassen ska bli den stora valfrågan i kommunvalet 2022. Vi ger oss inte förrän dessa omänskliga pass tas bort. Nu samlar vi in namn mot 12-timmarspassen i Haninge, säger Lena Lindberg-Qvickström, undersköterska och aktiv i kampanjen sedan starten.
– Värst är det för de ensamstående mammorna – de hinner inte träffa sina barn alls på helgerna. Politikerna kan själva få prova att jobba både lördag och söndag samt 12 timmarsdagar så får vi se vad de säger, fortsätter Lena.

– Det är rätt tydligt att 12-timmarspassen inte funkar. Det sägs att det är för att det ska finnas fler anställda på avdelningarna under längre tid, men i verkligheten blir det färre anställda på de tider det behövs fler. De flesta, om inte alla, 12-timmarspass är mellan 08.00-20.00 och då kommunen inte ökar personaltätheten betyder det färre anställda mellan 07.00-08.00 då många vill stiga upp samt mellan 20.00-21.00 då många vill gå till sängs, förklarar vårdbiträdet Henrik Björk.
– Det är förjävligt med 12-timmarspass. Inget bra för de boende som man ska vara mån om och personalen är mer sjuka. Man är tillbaka till 1970-tals schema, helt galet bara för att det är det billigaste alternativet, säger vårdbiträdet Tina Karlsson.
– Det är tungt att jobba 12-timmarspass med dementa. Och vården blir lidande när man sliter ut sig på dessa långpass, säger undersköterskan Miraliyeva Gulnara.

Det är tungt att jobba 12-timmarspass med dementa. Och vården blir lidande när man sliter ut sig på dessa långpass.

– Många anställda har bytt jobb eller tvingats i förtidspension för att de inte orkar med 12-timmarspassen, särskilt inte med den usla bemanningen och ständiga nedskärningar, säger Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg”, och fortsätter:
– Sen har vi alla extrapass och att nattpersonal tvingas jobba kvällar. Samtidigt blir anställda och skyddsombud utskällda av chefer när de rapporterar om tillbud och incidenter. Haninge kommun bränner ut sina anställda i båda ändar. 12-timmarspassen måste bort.

I namninsamlingen för kampanjen också fram vad alternativet till långpassen borde vara: 
”Styrande politiker och högre tjänstemän hävdar att 12-timmarspassen behövs för att fler anställda ska kunna gå upp i heltid och att alternativet är delade turer. Men det stämmer inte. Många anställda har till exempel fört fram att en omläggning till fem- eller sexveckors-scheman skulle vara ett alternativ. I grunden behövs bättre bemanning för att klara omsorgsbehoven när fler jobbar heltid – och mer inkludering i schemaläggningen”.

Skriv under namninsamlingen här.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!