Nu tar högerns klasspolitik ny fart

2007-06-27 12:47:10

foto: Ulrika Waaranperä
Från 1 juli försämras villkoren för de arbetslösa och dessutom kan allt börja säljas ut. Samtidigt som de rika får göra pigavdrag. Facken borde svara regeringen med att utlysa en protestdag i höst.

Den 1 juli tar Sverige ytterligare steg tillbaka till den sorts gamla klassamhälle som rådde innan 1900-talets sociala framsteg i alla fall gav en känsla av ökad jämlikhet. Allra tydligast är kanske det symboliska budskapet om detta i det nya pigavdrag, som regeringen Reinfeldts skatterabatt på hushållsnära tjänster kallas.

Som om de rika inte berikats nog av rekordvinster, aktieutdelningar och avskaffade skatter på förmögenheter och fastigheter, ska nu staten också skattesubventionera en comeback för gamla tiders tjänstehjon.

Pigavdrag för rika

Från och med den 1 juli ska rika familjer i sina stora villor uppmuntras att köpa sig fria från disken, städningen och skötseln av trädgården.
Då en fattig kvinna därmed kan befria en rik kvinna från hemarbetet befästs den patriarkala könsmaktordningen av alltmer skriande klasskillnader. Detta sker samtidigt som krisen breder ut sig i den underbemannade äldreomsorgen.

”Den sociala orättvisan kommer att stråla genom de nyputsade fönsterrutorna, de tröstade barnen och de skinande parkettgolven”, skriver några tjejer i kvinnopolitiskt forum som manar till en demonstration mot detta på Mynttorget i Stockholm den 1 juli kl 14.
En rad andra baklängesreformer införs också vid halvårsskiftet.
Från den 1 juli blir det fritt fram för att sälja ut akutsjukhus och allmännyttans lägenheter.

Låglönemarknad

Den 2 juli försämras arbetslöshetsersättningen ytterligare genom att chansen till en andra ersättningsperiod på 300 dagar avskaffas. Medan innehållet i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin är väldigt oklart, sänks ersättningen till 65 procent.

Samtidigt avskaffas rätten att under de första 100 dagarnas arbetslöshet bara behöva söka jobb i närheten av där man bor.
Arbetsgivarnas skyldighet att anmäla lediga jobb till den offentliga arbetsförmedlingen avskaffas däremot.
Från halvårsskiftet blir det åter lättare att göra tidsbegränsade anställningar för allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete och när en arbetare fyllt 67 år.
Den 1 juli befrias också arbetsgivarna från ansvaret för rehabiliteringsutredningar. Då Arbetslivsinstitutet samtidigt läggs ned tystas forskningen om arbetsförhållanden, arbetsmiljö och arbetsskador.
Till försämringarna ska läggas fortsatt rea på statliga företag och regeringens planer på fler karensdagar i sjukförsäkringen.
Regeringens attacker kräver ett kraftfullt svar i form av massprotester med målet att fälla högerregeringen.

Demonstrera 18/9

Därför kampanjar Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med andra för en riksomfattande protestdag 18 september då riksdagen öppnar igen efter ett långt sommarlov.
Klart är att det blir en demonstration i Stockholm den 18 september.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!