Nya avslöjanden om FRA och NSA

2013-12-20 10:03:40


Nya avslöjanden om FRA:s massövervakning kommer på löpande band.

Sverige har mörkat samarbetet mellan FRA och NSA och svenska statens spionorganisation har fått verktyg för massövervakning. Dina data lagras, din mail, Facebook och telefon kan övervakas i realtid. Det framgår av förra veckans SVT:S Uppdrag gransknings nya släpp av Snowdens dokument.

I somras tvingade den brittiska säker­hetstjänsten, med stöd av regeringen och personal på den brittiska tidningen The Guardian att med vinkel­slip förstöra en av sina datorer i källaren på tidningens redaktion. ­Datorn innehöll det material som Edward Snowden, den tidigare NSA-agenten, läckte ut till hela världen. Men det stoppade inte fortsatta granskningar av de dokument som avslöjar hur ”demokratiska” stater bedriver massövervakning bland sina egna medborgare.
– Man kan inte träda fram mot världens mäktigaste underrättelsetjänster utan risk, för de är sådana mäktiga motståndare, säger Edward Snowden.

Granskningen fortsätter av svenska FRA:s samarbete med USA:s spionorganisation NSA och Storbritanniens motsvarighet GCQH.
I förra veckans Uppdrag granskning visar SVT nya Snowdendokument som avslöjar Sveriges inblandning med NSA från år 1954 fram till år 2013. De svenska reportrarna har med hjälp av Glenn Greenwald och Ryan Gallagher, två journalister gömda i Rio, har fått ta del av Snowdendokumenten som visar på Sveriges inblandning i massövervakningen.
Föga förvånande är att alla dokument angående FRA stämplade med ”Top Secret”, med det tillskrivna skälet att Sveriges roll officiellt måste framstå som neutral.

Enligt Snowden så lagras data med sådan omfattning och med ökande kapacitet att oavsett om en person har gjort något fel eller ej så kan hen anklagas på grund av en felringning eller kontakt med fel person. Myndig­heterna kan då gå tillbaka i tiden och följa personens alla beslut, vilka hen haft kontakt med och så vidare för att därefter utmålas som någon som bryter mot lagen, även om denne är o­skyldig.
Nya avslöjanden som gjordes i Uppdrag granskning är att det framgår i ett hemlighetsstämplat dokument, från slutet av april i år, om en strategisk plan för samarbetet mellan FRA och NSA. Det framgår att FRA har tillgång till NSA:s vassaste verktyg ”X-keyscore”, ett system som gör att de kan komma åt email, ­Facebook, sökhistorik. Ja, listan är lång på vad en vanlig person gör som NSA och FRA kan övervaka.
X-keyscore gör att ­myndigheterna även kan följa personer i realtid. Dokumentet bevisar att FRA deltar i massövervakning av svenskar och personer över resten av världen.
Hemliga projekt för samarbeten mellan FRA och NSA lyfts nu fram i ljuset. Ett exempel är ”Winterlight”, ett projekt där FRA och NSA använder en hackerteknik som kallas ”Qu­antum”, som innebär att datorer smittas med ett spionprogram (spyware). En teknik som har använts av bland annat GCHQ som attackerat internetleverantören Belgacom som har EU-parlamentariker som ­kunder.

När FRA skulle svara på en intervju i Uppdrag granskning fick repor­trarna endast tala med presstalesper­sonen som inte kunde svara på ­några frågor. Anmärkningsvärt är att densamme inte ens kunde svara nej på frågan om FRA anser sig ha tillstånd för aktiv signalspaning, vilket är förbjudet i Sverige.
Sverige är tyst i jämförelse med Angela Merkels utspel om att hon skulle ha avlyssnats av NSA, poängterar SVT.
När Janne Josefsson från Uppdrag granskning frågade ut Peter Rådberg (MP) och Allan Widman (FP), båda ledamöter i försvarsutskottet, om de uppgifter som redovisas i programmet, erkände Rådberg att man länge förmodat att svenska underrättelsetjänster lämnat ut fakta till andra länder och anser att Snowdendokumen­ten visar på att FRA bedriver olaglig övervakning.

Svenska staten har länge smugit i skuggorna. Nu krävs det att allmänheten ställer sig upp mot övervakningssamhället. För precis det journalisten Glenn Greenwald säger om USA gäller även Sverige.
– Statens institutionella mening är att de ska eliminera privatlivet för folk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!