Nya besparingar att vänta i Region Skånes sjukvård

2018-11-14 10:53:45

foto: Maria Eklind / Flickr CC
Vården plundras på resurser samtidigt som sparkraven blir fler.

Det borgerliga styret i Region Skåne med Moderaterna i spetsen aviserar nu ytterligare neddragningar och besparingar i den skånska sjukvården de närmaste åren.

De fyra allianspartierna vill drastiskt sänka kostnaderna för sjukvården eftersom de menar att kostnaderna har dragit iväg utan kontroll. Ordföranden i regionstyrelsen, moderaten Carl Johan Sonesson, menar att sjukvården har hamnat i en ”lyxfälla” och att man nu måste skuldsanera. Enligt Alliansen gick sjukvården i Skåne back med nästan 1 miljard under 2017 och prognosen är att underskottet ökar med ytterligare cirka 940 miljoner 2018.
Värst ute är sjukhusen i Lund och Malmö (SUS) som gick minus 584 miljoner 2017 och förväntas gå minus med cirka 650 miljoner 2018.

Vad betyder då detta i praktiken? Den borgerliga alliansen ser på sjukvården som om det vore ett företag där plus och minus ska balanseras och helst ge ett överskott (vinst). Därför talar man nu om skuldsanering, som i verkligheten kommer att betyda besparingar på personal, ökad arbetsbelastning och nej till höjda löner och bättre arbetsvillkor.
Sjuksköterskor och annan vårdpersonal som redan går på knäna tvingas kröka rygg ytterligare.  Alliansen kallar detta för att vårdproduktionen måste öka och att sjukvården måste effektiviseras.

Det blir stramare tyglar enligt de borgerliga politikerna. Bara de sjukhus som klarar att producera mera vård kommer att få extra pengar. Borgarna vill öka takten i vården och struntar i kvalité, patientsäkerhet och de anställda.
Samtidigt talar man sig varm för privata sjukvårdsföretag och är för vinster i välfärden. Man för medvetet över skattepengar från den offentliga sjukvården till den privata.
Region Skåne kommer när 2018 är slut att ha ökat kostnaderna för inhyrd sjukvårdspersonal – läkare och sjuksköterskor – jämfört med 2017.
Ett exempel: en inhyrd sjuksköterska från ett privat bemanningsföretag kostar dubbelt så mycket som en anställd sjuksköterska. Löner för en inhyrd narkossköterska är 65 000 kronor per månad, dubbelt så mycket som en anställd narkossköterska tjänar i månaden.
Då är det inte tal om skuldsanering och lyxfällor. Då är det inte tal om att det inte finns pengar till bättre löner och anställningsvillkor för sjukvårdsarbetare.

I Alliansens värld finns det alltid pengar till den privata sjukvården.
Det är hög tid att mobilisera för att stoppa utförsäljningen av den offentliga välfärden.
Nej till vinster i välfärden.
Riv upp privatiseringarna.
Stoppa nedskärningarna i skola, vård och omsorg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!