Offensivinsamling till DSM i Sydafrika

2013-06-05 14:58:07
Offensivinsamlingen till Democratic Socialist Movement (DSM, CWI i Sydafrika) fortsätter. Hittills har vi fått in, inkluderat löften, dryga 32 000 kronor. Tyvärr har den summan inte blivit större under de senaste veckorna.

Under de senaste månaderna har DSM tillsammans andra kampanjat för att bygga det nya Workers and Socialist Party (WASP, Sydafrikas socialistiska arbetarparti). Målet är att WASP ska bli ett brett arbetarparti som kan ena arbetarnas, lokalsamhällenas och ungdomarnas kamp runt ett socialistiskt program.
Den omedelbara bakgrunden till lanserandet av WASP var strejkerna i gruvindustrin ­under 2012 och den vändning i situationen som de markerade.
I augusti förra året öppnade polisen eld och dödade 34 strejkande arbetare. Marikanamassa­kern blev en vattendelare i det sydafrikanska samhället.
Men redan innan Marikana och gruvarbetarstrejkerna i fjol benämndes Sydafrika som ”protestlandet nummer 1” som en följd av kampviljan hos arbetarklassen och de fattiga på arbetsplatserna, i kåkstäderna och på universiteten.
Den utbredda kampen underifrån är direkt orsakad av African National Congress (ANC) påtagliga misslyckande med att göra något åt landets ­brännande sociala frågor efter det rasistiskt segrerande apartheidsystemets fall.
ANC:s misslyckande demon­streras av den växande ojämlikheten i landet. Sydafrika är idag mer ojämlikt än det var under apartheidtiden.
Mot slutet av förra året började DSM tillsammans med ett antal oberoende strejkkommittéer ta steg för att omvandla denna känsla till verklighet och planeringen av WASP-lanseringen påbörjades på allvar. Den natio­nella strejkkommittén backade formellt upp bildandet av WASP i början av mars i år.
Vid lanseringen av WASP på Sharpevilledagen den 21 mars deltog bl a över 500 kommunal­anställda från Pretoria. De var arbetare som DSM-kamraterna hade hjälpt med att leda en framgångsrik konflikt mot att deras jobb skulle outsourcas.
Vidare deltog och talade representater från mer än ett dussin guld-, platina-, kol- och järngruvor på lanseringsmötet samt ledamöter från transportarbetarfacket Natawus förbundsstyrelse. Lanseringen av WASP fick ett stort genomslag i media med dussintals radio och TV-inslag.
WASP kämpar för socialism, reser som ett huvudkrav förstat­ligandet av gruvorna och andra sektorer av ekonomin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre och har för avsikt att ställa upp i parlamentsvalet år 2014.
Stöd DSM och bygget av det nya socialistiska arbetarpartiet WASP:

Så här kan du bidra:
Ditt bidrag på 50, 100, 500 kronor eller mer är viktigt för att DSM ska kunna fortsätta att gå snabbt framåt.

Offensivs läsare och prenumeranter kan ge ett bidrag och stödja kampen för socialism i Sydafrika.
Betala till Offensivs plusgirokonto 87 96 49-2, skriv ”Sydafrika” som meddelande.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!