Optimism och kampvilja på RS jubileumskongress

2007-11-08 11:11:55




Rättvisepartiet Socialisternas kongress och tioårsjubileum inleddes med punkten ”Kapitalismens globala hot – Socialistisk analys och svar”, med Per Olsson som inledare.

Per Olsson tog upp om den kroniska instabilitet som såväl socialt som politiskt och ekonomiskt präglar världsläget. Trots ekonomisk tillväxt råder fortsatt fattigdom, vilket skapar stora motsättningar, inte bara inom ett land utan även mellan länder.
– USA-imperialismens historiska misslyckande i Irak är en kris för hela den globala kapitalismen och undergräver de fundament som skapade världsordningen efter stalinismens kollaps, sa Per och fortsatte:
– Därmed befinner vi oss i en brytningstid, en ny era av klassmotsättningar och ökad rivalitet mellan olika imperialistiska makter.
Den senare diskussionen belyste också kapitalisternas upptrappade attacker på löner, pensioner och arbetsvillkor, vilket provocerat fram en het höst med strejker och massprotester i t ex Frankrike och Italien.
Klimathotet visar också på den globala kapitalismens återvändsgränd. Kapitalismen är oförmögen att rädda planeten undan miljöförstöring. Klimathotet ensamt visar på behovet av en socialistisk planerad ekonomi i världsskala.
Diskussionen kom även in på de stormvindar av vänsterradikalisering som blåser över Latinamerika, där Bolivia och Venezuela har fått sällskap av Ecuador.

CWI-rapport

Senare under kongressen fick vi även en rapport från CWI-sektioner och RS systerpartiers arbete världen runt.
Kevin McLoughlin från Socialist Party (CWI Irland) belyste CWI:s framgångar och svårigheter, men framförallt vilka möjligheter som finns att bygga vår international.
– CWI i Brasilien, som nästan har fördubblat sitt medlemsantal de senaste två åren, för nu även diskussioner med en rad grupper som vill ansluta sig till CWI.
I USA har Socialist Alternative (CWI i USA) nu 17 partiföreningar spridda över landet, och i Boston ställer man upp i valet för att sprida ett socialistiskt program.
– Det är 90 år sedan den ryska revolutionen. Oktoberrevolutionens ideal och vänsteroppositionens kamp mot stalinismen under 1920- och 30-talen, är den tradition som CWI bygger på, avslutade Kevin McLoughlin.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!