Orbáns rasistiska kampanj nådde inte ända fram

2016-10-06 13:03:55

foto: European People’s Party / Flickr CC
Victor Orbán och högerpartiet Fidesz har allt mer anammat nazistiska Jobbiks politik.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán nådde inte ända fram med sin hetskampanj mot flyktingar. Bara 43,9 procent röstade, men av dem var 98,32 procent på Orbáns sida. Men framför allt understryker folkomröstningen EU:s djupa kris.

Orbán och regeringspartiet Fidesz satsade motsvarande 100 miljoner kronor på en kampanj där flyktingar pekades ut som terrorister och ett hot mot europeisk kultur. Sverige pekades ut som särskilt drabbat av kriminalitet och våldtäkter. Trots den ödesmättade tonen i hetskampanjen misslyckades de med att mobilisera hälften av de röstberättigade.

Formellt handlade folkomröstningen om Ungern skulle ta emot 1 294 flyktingar av 160 000 som EU förra året beslutade att omfördela från Grekland och Italien. Men sedan dess har EU:s – inte minst Sveriges – flyktingpolitik helt lagts om. Bara 5 651 av de 160 000 har kunnat flytta till ett annat land. Alla regeringar har stängt gränserna och projektet har kollapsat.

Den svenska regeringen beslutade 2015 att inte skicka tillbaka flyktingar till Ungern på grund av att de behandlas så illa. Men i år har utvisningsminister Morgan Johansson framfört formella klagomål om att Ungern inte tar tillbaka flyktingar.

EU och många regeringar kritiserade Ungerns taggtrådsstängsel för ett år sedan, men har idag själva stängt gränserna. Kritiken från EU:s ledare väger därför lätt när de själva driver en liknande politik mot flyktingarna. Även Orbáns senaste förslag om en särskild flyktingstad i Libyen liknar EU:s officiella planer.

Orbáns regering har medvetet använt rasism – från början främst mot judar och romer, på sistone mot muslimer och flyktingar – för att stärka sin makt. De har drivit igenom en extrem nyliberal politik med stora nedskärningar i offentlig välfärd. Det är en politik som har drivits hand i hand med EU och Internationella Valutafonden IMF, två organ som Viktor Orbán samtidigt har kritiserat hårt.

Orbáns parti Fidesz är ett högerparti som är med i samma international som Moderaterna i Sverige. Partiet har allt mer övertagit det nazistiska oppositionspartiet Jobbiks politik.

Dagens Nyheter beskrev i ett längre reportage i söndags hur Jobbiks vice ordförande László Toroczkai, som är borgmästare i staden Asotthalom, själv deltar i jakten på migranter och poserat på Facebook med flyktingar som har bakbundits liggande med ansiktet mot marken. Flyktingar som har skickats tillbaka till Serbien vittnar om omänsklig tortyr från polis och ”gränsvakter”.

Folkomröstningens fråga var ”Vill du att EU ska kunna tvinga Ungern att acceptera att icke-ungrare placeras i landet utan parlamentets godkännande?”. Trots det låga valdeltagandet kommer regeringen att lägga fram förslag om förändring av landets grundlag för att stoppa flyktingar som har hänvisats från EU.

Det handlar om mer än flyktingarna. Orbán kallar själv sin politik för en ”kontrarevolution mot EU:s centralmakt”. Ungern och Slovakien har båda överklagat EU:s flyktingsplan till domstol.

Orbán agerar för att behålla makten och möta utmaningen från Jobbik. Samtidigt är landet beroende av bidragen från EU, som motsvarar 3,5 procent av landets BNP.

Den officiella oppositionen, som före detta socialdemokratiska DK, uppmanade till bojkott av folkomröstningen. De menar nu att resultatet visar att regeringens stöd är svagt. 

Fredagen innan folkomröstningen demonstrerade tusentals i Budapest mot regeringens linje. En hög andel var unga, men också kända konstnärer och teaterfolk deltog.

Utvecklingen i Ungern är det kombinerade resultatet av stalinismens kollaps för över 25 år sedan och kapitalismens kris i Väst. Den kapitalistiska marknaden har återvänt med ett program av privatiseringar och nedskärningar, med fattigdom och arbetslöshet som ett resultat. De tomma orden om EU:s välsignelse från politiker inom och utom landet genomskådas utan att det finns ett starkt vänster- och arbetaralternativ.

Fidesz har genomfört stora utrensningar inom media, utbildningsväsende och kultur. Detta parallellt med att ha infört en platt skatt – lika oavsett lön – fördelaktiga villkor för multinationella företag och avskaffat socialbidragen. De officiella oppositionspartierna har i stort sett kapitulerat.

Ungerns BNP per kapita är under en tredjedel av Sveriges, 131 000 kronor jämfört med 420 000. Samtidigt är klyftorna stora och växande, där den rikaste femtedelen äger fem gånger mer än den fattigaste. Regeringens mål är att minska statens utgifter från 49,8 procent av BNP till 45. Som i andra länder innebär åtstramningarna en broms på tillväxten. Första kvartalet i år minskade den ungerska ekonomin med 0,8 procent.

Vad som äger rum i Ungern är en varning för resten av Europa. Etablerade partier som drar högerut tenderar att fortsätta i samma riktning. EU:s makthavare står i grunden inte för något alternativ och kan därför inte utmana högerregeringarna. 

Vad som behövs är en verklig kamp underifrån – strejker och mobiliseringar med tydliga krav och mål. En ny rörelse av arbetare och unga som utmanar Fidesz högerpolitik är nödvändig för att skapa ett politiskt parti som kan sätta stopp för EU, rasismen och åstramningspolitiken. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!