Paludan fick inte Husby dit han ville

Husbys folk lät sig inte provoceras, men Paludans myndighetsgodkända turné är ett uttryck för ett sjukt samhällsklimat som hotar att leda till nya katastrofer (Foto: Vilgot Karlsson).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

De var med en suck av lättnad och inte så lite stolthet som Husbyborna på lördag kväll kunde konstatera att den danske högerextremisten Rasmus Paludan dragit vidare utan att han lyckats provocera till de våldsamma reaktioner han hade hoppats uppnå med sin koranbränning. Liknande resultat rapporterades även från Hallunda senare på kvällen och på söndagen från Norrköping och Linköping.

Den afrosvenska och mycket populära poliskvinnan Rissa Seidous har bidragit med en bra sammanfattning av lördagens drama: ”Husbyborna har verkligen skött sig exemplariskt. Många är upprörda och vill föra dialog, vilket är jättebra. Han (Paludan) har väl inte fått den reaktion han önskat sig. Vi måste ge en applåd till Husbyborna, men många är upprörda och ledsna över att han fått bränna boken”.
De flesta hade varit rejält oroliga för vad som skulle kunna hända sedan Paludan fått sin ansökan beviljad, där hans rasistiska miniparti ”Stram kurs” uppgett att ”vi blir 2-10 personer. Megafon, tändare, böcker”. Framför allt var oron stor att personer utifrån skulle kunna trigga till oroligheter som skulle kunna skada deras barn.
Somaliska mammor, moskén, ungdomsledare och i stort sett hela det lokala föreningslivet hade gått in för att mana till lugn och locka så många barn och ungdomar som möjligt bort från Husby Centrum i samband med Paludans ankomst.

Både vid Akalla by och nere på Kvarnbacka bollplan i Husby hade lokala eldsjälar med stöd av stadsdelen, flera idrottsklubbar och andra föreningar organiserat aktiviteter.
”Vi skapar integration och ett bättre samhälle med idrott som verktyg”, hade initiativtagaren Said Ali rubricerat eventet på Kvarnbacka BP. Inte mindre än 17 lag, uppdelade efter ålder, spelade fotboll på två planer.
”Hundratals hamburgare och korvar grillades. Husby ungdomsgård delade ut glasstrutar. Turneringen hade fina priser. Och ovanför fotbollsplanen hovrade polisens drönare”, beskriver Nyhetsbyrån Järva.
– Det var massor av ungdomar som har kommit och ordnat det jättebra, vittnar Mohamed Said, aktiv i Husbyrådet och LH Balla backen.
Men uppe på torget ville självklart många ändå se vad som hände och tala med varandra om eländet. Redan tidigt på eftermiddagen hade ICA, alla andra affärer och torghandeln stängt och bommat igen. För en högerextrem rasists skull fick en hel stadsdel ändra sitt liv för en dag.
När Paludans möte närmade sig visade det sig att polisen hade flyttat hans evenemang från torget till parkeringsytan och gången mellan ICA och gångbron över Norgegatan, samtidigt som gångvägen spärrats av med polisbussar i båda ändarna. Få kunde därför se eller höra Paludan.

Att den ilska många kände inte kokade över i konfrontationer mot de många poliser som hade kommenderats ut var mångas förtjänst. På torget minglade även medlemmar i Norra Järva Stadsdelsråd och aktiva i politiska föreningar som V, S och Rättvisepartiet Socialisterna i folkmassan.
Vid moskén hade några muslimska ungdomar delat ut Koranen och mitt framför tunnelbaneuppgången vid ICA inledde en man ett högljutt böneutrop som fick några att förena sig i bön på knä.
Aktiva i Norra Järva Stadsdelsråd talade med nästan alla på torget och delade ut Husbyrådets uppmärksammade uttalande med rubriken ”Skandal att låta Paludan bränna Koranen i Husby – men vi låter oss inte provoceras!”.
Att Paludan var ute efter att provocera våldsamma motreaktioner som kan utnyttjas till att stärka invandrarfientliga och islamofobiska åsikter höll så gott som alla med om, många genom att skriva på en namnlista där de ställde sig bakom uttalandet och därmed registrera en protest.

Att Paludans turné med systematiska koranbränningar i ett stort antal invandrartäta förorter bara kan uppfattas som organiserad hets mot folkgrupp var de flesta överens om. Att detta tillåts bidrar inte till att underlätta de socialt förebyggande åtgärder som kan ge de unga ökat framtidshopp.
Paludan fick ändå inte Husby dit han ville. En positiv bieffekt av Paludans provokation kan trots allt bli en aktivering av gemensamma krafter i berörda förorter som kan stärka kampen för social upprustning.
– Jag är så glad och stolt, den här dagen är värd att fira som en stor vinst. Lärdomen är att vi kan stå gemensamt, kommenterade också Sandra Mandell, som är aktiv i både Hyresgästföreningen, Norra Järva Stadsdelsråd och andra föreningar.
Men Paludans myndighetsgodkända turné med koranbränningar i invandrartäta förorter är också ett uttryck för ett sjukt samhällsklimat som hotar att leda till nya katastrofer.

För socialister är den stora utmaningen att i en extremt oroande tid av krig och militär kapprustning, skenande klyftor och accelererande klimatkriser kunna vinna tidens unga till kamp mot det kapitalistiska system vars vinstjakt och konkurrens nu skapar existentiella hot mot livet på planeten.

KLOCKAN TICKAR FÖR KLIMATET
Järva Café-möte om kampen för vår miljö i Folkets Husby tisdag den 24 maj kl 18.
Krig och militär kapprustning, politisk passivitet och vinstjakt hotar leda till ohejdbara tippunkter i en global uppvärmning som snart kan göra stora delar av jorden obeboeliga. En vecka innan FN:s miljömöte Stockholm 50 vill vi diskutera våra klimatkrav med Järvas boende:
• Avgiftsfri kollektivtrafik istället för nya motorvägar.
• Ställ om till en hållbar bostadspolitik och stadsplanering.
• Stadsnära odlingar på det gröna Järvafältet med Hästa gård som hub.
Vi kommer också att informera om Järva motkonferens på Eggeby gård den 30 maj och om massprotesterna 1 juni och 3 juni.
På mötet deltar även Lars Igeland som representant för både Nätverket Stad och land och Stockholm+50. Även Fridays For Future och lokala politiker är inbjudna.
Arr: Norra Järva Stadsdelsråd, Nätverket Nej till marknadshyra i Stockholm, Nätverket Stockholm+50 på Järva, Husbyrådet

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!