Pendeltågskaoset fortsätter: MTR, SL och högern ansvariga

Förseningar och extrem trängsel är vardag för pendelresenärer i Stockholm efter alla försämringar (Foto: Per-Åke Westerlund).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Både SL och MTR hade tänkt spara in pengar genom att ersätta tågvärdarna på pendeltågen med kameror. Istället har avvecklingen av tågvärdarna lett till det värsta pendeltågskaoset någonsin, med en reducerad trafik där inställda avgångar är att räkna med. Lokförare flyr MTR, och de som jobbar kvar tvingas jobba övertid. Det är tydligare än någonsin att tågvärdarna behövs på pendeltågen.

Den ”oberoende” utredningen om avvecklingen av tågvärdarna som gjordes i början av året och som låg till stöd för regionens beslut att fortsätta avveckla tågvärdarna var minst sagt oseriös. Det som egentligen skedde var att ett konsultföretag tittade på en utredning som MTR själva gjorde, istället för att göra en ny och oberoende utredning.
Resultatet har fram tills nu hållits hemligt av MTR, som äger rätten till utredningen. Efter påtryckningar från facken och skyddsombuden på pendeltågen har nu skyddsombuden fått tillgång till rapporten. Skyddsombuden för Seko och ST har samlat in pengar för att betala en fristående konsult att granska rapporten, och det är på gång nu.
Inom kort kommer vi få veta exakt vad som står i den och varför den hölls hemlig av MTR i över ett halvår.
Susann Högye-Bäckman, ordförande för Seko Pendelklubben, säger att oavsett om något förändras av det vi får veta eller inte är det ändå viktigt att det är gjort:
– Att alla vi som kämpar kan hålla huvudet högt. Vi har påvisat att MTR kör över allt och alla för vinstintressets skull. Det är viktigt för alla lokförare som idag blir ifrågasatta i säkerhetsfrågan.

Samtidigt är det haveri i pendeltågstrafiken, och inställda avgångar är något man nu kan förvänta sig när som helst. MTR får böta enorma summor pengar till SL för alla inställda avgångar. SL behöver i sin tur betala ut enorma summor i förseningsersättning till alla de resenärer som har blivit tvungna att ta taxi eller egen bil på grund av förseningarna.
Enligt avtalet mellan SL och MTR Pendeltågen ska MTR stå för dessa kostnader när förseningarna beror på dem. Men här finns det ett tak på 15 miljoner kronor, och därefter får SL själva stå för förseningsersättningarna. Med andra ord finansieras det av skattemedel.
Under hela 2022 betalades 13,7 miljoner kronor ut i förseningsersättningarna. I år till och med augusti var man redan uppe i 26 miljoner kronor. Därifrån finansieras 11 miljoner med regionens skattepengar. 88 procent av detta har betalats ut till just pendeltågsresenärer.

På grund av usel personalpolitik har ett stort antal lokförare slutat på pendeltågen. Det finns därmed för få lokförare för att upprätthålla trafiken. SL:s hösttidtabell för pendeltågen innebär betydligt färre avgångar, med bara runt 80 procent av beställd trafik i drift. Det är en nedskärning på kollektivtrafiken som orsakas av den rådande personalbristen – det är helt enkelt inte längre möjligt med full bemanning. Det är en personalbrist som MTR och makthavarna har tvingat fram med sina beslut som kört arbetsmiljön i sank.
Värst drabbade den här gången är de som åker linjen mot Södertälje, där det stora delar av dagen bara går två tåg i timmen – om allt går som planerat. SL har satt in förstärkningsbussar mellan Älvsjö och Tumba under timmarna då det är halvtimmestrafik. Dessutom ska det finnas bussar på standby om något tåg skulle behöva ställas in.
Men förstärkningsbussarna har hittills inte fungerat som planerat, utan även de har varit inställda eller för fulla, och de stannar inte på alla stationer där pendeltåget stannar. För många är det lika bra att vänta på nästa pendeltåg, som då ofta är överfullt. Det händer dessutom att man kör med korta tåg under rusning.

Tågen ställs in på löpande band (Foto: Per-Åke Westerlund).

Den 29 september är dessutom 120 lokförare från pendeltågen kallade till Arbetsdomstolen på grund av den vilda strejken som genomfördes i mars. Samma antal förare som strejkade, vilket då ledde till att runt 80 procent av tågen ställdes in, ska nu vara i AD samtidigt. Det kan inte annat än innebära att runt 80 procent av trafiken ställs in även den 29 september.
Det innebär att AD skapar samma lokförarbrist nu som den vilda strejken medförde, för att eventuellt straffa lokförarna för den vilda strejken. Fast nu blir det ännu värre när det redan är lokförarbrist.
Förutom på pendeln har det även skett stora avhopp bland lokförare och tågvärdar på MTR Mälartåg. Anna Bergström, som är ordförande för Seko Klubb MTR Mälartåg, säger att facket frågat de som har slutat om varför de slutar. Svaret är helt enkelt att de inte vill behöva må dåligt på jobbet. De väljer att byta arbetsgivare, trots att de får flera tusen kronor mindre i lön, bara för att komma bort från MTR:s personalpolitik.
Kampanjen ”Stoppa tågkaoset – Uppsala, Tierp, Gävle” har startats sedan MTR tog över Mälartågs trafik, vilket har lett till mycket stora problem med förseningar och inställda tåg. De menar att resenärerna på Mälartågs sträckor har fått så stora problem med att ta sig till och från jobbet att en del har blivit tvungna att flytta närmare sitt jobb. Kampanjen har en namninsamling genom Skiftet med krav på att Region Uppsala omedelbart säger upp avtalet med MTR.

Kampanjen Pendeltågsupproret arrangerar en protest mot pendeltågshaveriet i Stockholm, lördag den 14 oktober klockan 12.00-13.00. Tanken är att man går till sin närmaste pendeltågsstation för att på så sätt skapa en utbredd men gemensam protest.
Om SL och MTR hade ett lågt förtroende hos resenärerna sedan tidigare är det ingenting jämfört med idag. För SL att reparera sitt rykte skulle det krävas mycket stora förändringar, däribland att själv ta ansvar för kollektivtrafiken genom att återta den i offentlig ägo.
Det krävs också en gemensam kamp för mer resurser till all välfärd, inklusive kollektivtrafiken, för att kunna bemanna den, införa avgiftsfria resor med mera. Dessutom måste tågvärdarna tillbaka.
Anställda måste ha demokratisk kontroll och vetorätt över arbetets organisering, såsom schemaläggning. Socialistiskt Alternativ står för att facken måste bli demokratiska och kämpande med verklig arbetarpolitik, och att alla pamplöner inom arbetarrörelsen måste bort – förtroendevalda och anställda på genomsnittlig arbetarlön!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!