Pensionärerna sviks på nytt

2013-01-31 15:58:59
I senaste riksdagsvalet slogs de etablerade partierna om pensionärsrösterna. Det ena utspelet avlöste det andra. Men när valet var över sprack alla löftesbubblor.

Pensionärsorganisationerna har protesterat över regeringens löftesbrott och diskriminering.
I höstbudgeten lovade så finansminister Borg en skattesänkning på pensionen med en femtiolapp i månaden. Men inte ens av denna ”tummetott” blir det någonting kvar, för nu säger Pensionsmyndigheten att den så kallade ”Bromsen” i pensions­systemet kommer att slå till även 2014 och sänka inkomstpensionen med cirka 100 kronor för en genom­snittpensionär.

Bakom ”Det nya pensionssystemet” från 1999 står samtliga etablerade partier utom vänsterpartiet. Dessa beslutade att genom ”Bromsen” automatiskt låta pensionärerna själva stå för konsekvenserna när ­ekonomin krisar. Detta trots att pension är innestående lön som arbetare avstått till den dag hen blir pensionär. ”Bromsen” träder in när ­pensionsavgifterna från dagens löntagare blir för låga för att i längden klara pensionsutbe­talningarna.
Den sänker både nivån på inkomstpensionen och värdet på de pensionsrätter vi har tjänat ihop i vår inkomstpension.
Det som nu sker är mycket långt ifrån vad de ansvariga politikerna sa på 1990-talet, nämligen att ”Bromsen” bara skulle utlösas i undantagsfall. Nu kommer den att ha slagit till och sänkt pensionerna under tre av fem år, 2010-2014.

Inkomstpensionerna kommer att ha stått helt stilla mellan 2009 och 2015 medan lönerna beräknas ha stigit med 18 procent.
När pensionssystemet sjösattes lovade politikerna att pensionerna skulle följa inkomstutvecklingen.

Pension beskattas högre än lön

Idag betalar pensionärer även högre skatt än löntagare. En pension på 15 000 kronor i månaden beskattas 339 kronor högre än en löneinkomst på samma belopp. Att pension och lön ska beskattas lika är en av Pensionärernas riksorganisation, PRO:s, viktigaste krav och kampanj­fråga.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!