Privat betygshets

2012-08-02 10:51:11
En undersökning av Lärarnas Riksförbund från förra året, visar att påtryckningar på lärare att sätta högre betyg är vanligare i konkurrensutsatta kommuner än i övriga.

Undersökningen visar också att föräldrar i större utsträckning försöker påverka lärares betygssättning i friskolor och konkurrensutsatta kommuner. Rapporten säger även: ”Då det förekommer att lärares lön påverkas av elevernas resultat är det vanligare i friskolor än i kommunala skolor och då främst friskolor som ingår i koncerner”.

Det framgår dessutom att en tredjedel av de lärare som blivit utsatta för påtryckningar har låtit det inverka på sin betygssättning. Störst inverkar har det på gymnasielärare i konkurrensutsatta kommuner.

En ny analys av skolverket understryker dessa fakta. På kommunala gymnasieskolor fick 18,5 procent av eleverna ett högre betyg än det nationella provet, medan andelen på friskolor var 22 procent.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!