Privat krigföring blir allt vanligare

2013-04-17 12:30:11
Under 2000-talets ”krig mot terrorn” har privata aktörer, d v s inhyrning av legosoldater, åt USA och Storbritannien fått en allt större marknad.

De stora företagen åker bland annat till Latinamerika och rekryterar fattiga för att kunna få billiga soldater. Den 1 april berättade de amerikanska myndigheterna på sina forum att ytterligare kontrakt ska skrivas med dessa företag, på minst 50 miljoner dollar (320 miljoner kronor). Dessa uppdrag kommer att gälla militära operatio­ner i delar av Afrika.
Detta uttalanden säger två saker, dels vilken stor marknad krig är och dels att USA har planer på att genomföra fler militära interventioner i Afrika.
USA:s plan är att dessa sedan inom tre timmar ska kunna transportera amerikanska kommandosoldater till olika delar av Afrika, samt när det behövs ta viktiga personer i krissituationer.

Rättvisepartiet Socialisterna försvarar inte de ”statligt ägda” styrkorna, men dessa så kallade säkerhetsföretag är värre.
Kraven för att bli anställd hos exempelvis Academi är bland annat minst tio års militär erfarenhet, att ha varit med i ett specialförband och ha deltagit i krig.
Arbetsuppgifterna blir att försvara företag och liknande i ­länder som Afghanistan och Irak samt att göra diverse operationer åt USA-imperialismen.
Detta är ett effektivt sätt för USA att kunna ha militära interventioner med soldater som vill kriga.
Även Abu Dhabi har kontrakte­rat ett av dessa företag.
I rädsla för den arabiska våren finns nu en styrka på 800 man i landet för att hjälpa till med att slå ner revolter från arbetare.

Ur ett annat perspektiv finns det massiva skillnader på de legosoldater som anställs. De bäst betalda är de från företagets ­hemland, i Academis fall USA, och bland de minst 20 000 anställda finns det de som är anställda från det ockuperade landet, exempelvis Irak. ­Dessa får en sämre lön.
De sämst betalda är de från fattiga länder, bland annat från Latin­amerika. Dessa tvingas ta värvning framförallt på grund av fattigdom, och skulle dessa skadas i strid får de ingen ersättning. Löneskillnaden är uppemot 70 000 kronor mellan dessa soldater.

Det är inte ett problem skilt från imperialismens krig, utan en väl integrerad del av kapitalismens våld mot fattiga länder för att jaga profit.
Dessa så kallade säkerhetsföretag fungerar som en symbios med makthavare och storföretag. Det är därför inte en fråga om att få dessa företag att låta imperialismens reguljära trupper ta över. Utan det som behövs är en kamp mot imperialismens krig och utsugning.
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!