Privata sjukvårdsförsäkringar ökar i antal

De med privat försäkring får förtur på hundratals kliniker när lika villkor ska gälla (Foto: Nenad Stojkovic / Flickr CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

I skuggan av pandemin har sjukvårdskön till icke-akuta ingrepp ökat. Innan pandemin stod drygt 133,000 personer i kö – idag har kön ökat till 171,000. Över hälften av dessa patienter har väntat mer än 90 dagar som är den övre gränsen för vårdgarantin.

Vårdskulden växer. Det kommer att ta väldigt lång tid att beta av kön och komma tillbaka till ett läge som rådde innan pandemin – ett läge som redan var oacceptabelt. Den offentliga sjukvården fortsätter att monteras ner och privatiseringarna ökar. Vårdskulden riskerar att bli en vårdkollaps om ingenting görs.
Trots att regeringen och socialminister Lena Hallengren ständigt upprepar att plånboken inte ska få styra vårdbehoven och att behov ska gå före möjligheten att köpa sig före andra i sjukvårdskön har antalet personer med privat sjukvårdsförsäkring ökat.

Idag har cirka 690,000 personer en egen privat försäkring eller en försäkring via sitt företag. För dessa personer är det plånboken som styr och inte behovet. På flera hundra kliniker runt om i Sverige ger man förtur till patienter med privat försäkring. Detta strider mot hälso- och sjukvårdslagens princip om vård på lika villkor.
För drygt ett år sedan tillsatte regeringen en statlig utredning som fick i uppdrag att se över de privata sjukvårdsförsäkringarna. Utredningen Begränsning av privata sjukvårdsförsäkringars påverkan på offentligt finansierad hälso- och sjukvård är nu klar. Intentionen var att komma fram med skarpare lagstiftning gällande privata försäkringar. Resultatet blev tvärtom. 

I en artikel i Dagens Medicin skriver John Lapidus, forskare i ekonomisk historia vid Göteborgs Universitet, att utredarna har låtit sig påverkas av det han kallar ”lobbyister från den privata välindustrin”. 
Försäkringslösningar ska fortgå utan inskränkningar. Utredarna valde att lyssna på experter som företräder vårdjobben som Eva Erlandsson från Svensk Försäkring, och negligerade andra som Ulrika Lorentzi från LO och Mikael Sandlund från Läkarsällskapet. 
Att lobbyister från den privata vårdindustrin påverkar utredningar och får ett allt större inflytande är inget nytt. Ingmar Reepalus utredning om vinster i välfärden skulle föreslå åtgärder för att begränsa vinsterna i välfärden, men blev i praktiken grönt ljus för fortsatt privatisering. Utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar kommer att följa samma spår, med en fortsatt utveckling mot alltmera differentierad sjukvård beroende på om du har en välfylld plånbok eller inte. Om inget görs kommer antalet privata sjukvårdslösningar att fortsätta öka, vårdskulden fortsätter att växa, medan de rika klarar sig ändå.

Magdalena Anderssons tal om att satsa på välfärden på socialdemokraternas kongress klingar falskt. 
• Stoppa privatiseringen av hälso- och sjukvården.
• Bra och effektiv offentligt styrd sjukvård åt alla.
• Nej till privata sjukförsäkringar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!