Privatisera inte Farsta torg

2018-11-14 10:53:45

foto: Per-Åke Westerlund
Torghandeln hotas av högerns privatiseringsiver.

Det nya högerstyret i Stockholm vilar inte på lagrarna. Privatiseringarna ska trappas upp. Bostäder, bibliotek, stadsteatern – och nu även torg – är i skottlinjen.

Det är Moderaternas ordförande i Farsta, Lisbeth Crabo-Ljungman, som vill att det privata bolag som äger centrum också ska ta över torget.
Helst vill hon att kommunen ska ”överlämna” torget till fastighetsbolaget, Atrium-Ljungberg. Alternativt att kommunen ska betala bolaget för att förvalta det, förutom att torghandlarna ska betala hyror till bolaget.
Som i de flesta privatiseringar är Moderaternas omsorg i första hand att garantera de privata ägarnas vinster.

Bakom planerna på privatisering – som nu ska diskuteras i stadsdelsnämnden – finns förslag att begränsa den populära torghandeln. Högerpartierna säger att den orsakar nedskräpning och är en ”snubbelrisk”, men de presenterar inga som helst fakta. Det finns skäl att tro att de hellre vill se multinationella hamburgerrestauranger och liknande på torget.
Redan från början har det nya styret i Stockholms stad – Alliansen plus Miljöpartiet – lanserat planer på massiv privatisering av kommunala hyresrätter. Både genom ombildning och försäljning till privata bolag.
Kulturborgarrådet Jonas Naddebo, Centerpartiet, inledde sitt uppdrag med att propagera för privatisering av bibliotek och föreslå att Stadsteatern ska ha ”privata finansiärer”.

De avskräckande exemplen från Ulf Kristerssons tid i Stockholm och det moderatledda landstinget är hur många som helst: bostadskrisen, miljonvinster i hemtjänstbolag och Nya Karolinska för att nämna några.
Det behövs en kraftfull rörelse mot högerstyret och dess privatiseringar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!