Privatisering är stöld

2013-07-02 10:43:55
Strax innan midsommar startade regeringen sin egen sommarrea. Till ett vrakpris sålde man ut nära hälften av statens aktier i Nordea. Och eftersom spekulanterna länge känt till den kommande rean har man medvetet hållit Nordeas aktiekurs i väntan på utförsäljningen.
Efter utförsäljningen är Nordea helt i händerna på finansmannen Björn Wahlroos och hans bolag Sampo, vars aktiepost nu är dubbelt så stor som den svenska statens. ”När staten abdikerar och nu går under den 10-procentsgräns som ger en kontrollposition så återstår inte ens ett teoretiskt inflytande förut­om via lagstiftningen”, skriver affärstidningen Avanza och tillägger att ”Finansmarknadsminister Peter Norman anser att statens roll är att reglera bankerna, inte att äga dem. Men som såväl dagens som tidigare regeringar visat med eftertryck så har varken regelverk eller tillsyn varit tillräckliga för att undvika storskaliga haverier.”
Lägg därtill att storbanken SEB och de två bankjättarna Morgan Stanley samt Credit Suisse fick dryga 22 miljoner kronor av regeringen för att sköta utförsäljningen av Nordea.
Vad det hela handlar om är att regeringen av ideologiska och politiska skäl slumpar bort en bank som staten spenderat tiotals miljarder kronor för att rädda och göra till Nordens största och mest vinstrika bank. Bankstrarna belönas dubbelt för en krasch de har skapat.
Regeringen försvarar sig med att de pengar man fått för Nordeaaktierna ska gå till att betala av statsskulden. ”Affären leder till att statens räntekostnader på statsskulden minskas med 500-600 miljoner kronor. Men vad man vinner på gungorna förlorar man på karusellen. Staten förlorar nämligen ungefär samma belopp på uteblivna aktieutdelningar” (sydsvenskan.se den 20 juni).
Så var det åter bevisat: Privatisering är stöld. Inget annat.

Apropå privatiseringar så säger Peter Brabeck-Lethmate, som är chef för livsmedelsjätten Nestlé, att ”vatten borde inte vara en rättighet och därför bör världens vattenresurser privatiseras”. Enligt Brabeck-Lethmate är det bara ”extrema” som anser vatten vara en rättighet, med “extrema” menar han bland annat FN…
Mot den bakgrunden är det inte svårt att förstå varför Nestlé blivit ett med matskandaler och världens mest bojkottade bolag.
PO

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!