Protester begränsade ny massutvisning

2018-04-11 11:56:35

foto: David Lindquist
Sofia.

Över hundra personer samlades under måndagen för att protestera mot nya avvisningar av ensamkommande från Afghanistan. Omkring 30 hotades av utvisning, men på grund av pressen minskades antalet till sex.

Omkring klockan 17 kom en vit stor buss tillhörade Interbus, och aktivister ringde till företaget för att protestera mot att deras buss skulle användas i en deportation.
Därefter försökte runt 40 personer att blockera vägen, varav två kedjade sig fast i en av Västtrafiks bussar mitt i korsningen för att deportationsbussen inte skulle kunna köra därifrån. Det tog inte lång tid för polisen att bryta upp blockaden och möjliggöra för bussen att köra till flygplatsen Landvetter.
Tack vare överklaganden och protester lyckades asylaktivister ändå stoppa utvisningarna av alla utom sex personer. Pressen på Interbus gjorde att chefen på bolaget lovade en av aktivisterna att de skulle se över sin ”policy gällande denna typ av körningar”. 


 

– Jag är här för att jag vill stoppa utvisningarna till Afghanistan, som inte är ett säkert land. Varje gång som det varit försök till att stoppa utvisningar har jag varit här och protesterat tillsammans med andra, både svenskar och afghaner, berättar Alireza, en av de protesterande, och fortsätter:
– Jag har fått ett avslag, men drömmer om ett uppehållstillstånd. Det är det enda jag tänker på. I skolan får jag lära mig matematik, svenska, engelska, historia musik, och idrott. Men det hjälper mig inte om jag inte får stanna. Därför känns skolan ganska meningslös just nu.

Sofia, som är lärare i svenska som andraspråk, deltog också i protesten och berättar:
– Jag känner ganska många här på protesten; jag har varit lärare till Sara och Hamid som organiserar sittstrejken i Göteborg, som går från Järntorget till Migrationsverket varje fredag.
– Jag blev engagerad i de här frågorna från första början för att jag var lärare för många av dessa barn. Jag har följt deras asylprocesser med förskräckelse. Den nya flyktinglagen är ett svek. Sverige följer inte längre de demokratiska rättigheterna. 

Nasrullah var en av de som skulle ha utvisats, men som tack vare protesterna undvek detta hemska öde. Till Offensiv berättar han:
– Den 4 april fick jag beskedet om att jag skulle utvisas. Jag mådde jättedåligt, hade ont i magen, i huvudet och i hela kroppen. Polisen kom och slängde mig i en fängelsehåla i Jönköping. Där satt jag i 22 timmar på en tunn madrass på ett hårt golv. Innan jag blev tagen av polisen rapporterade jag in mig en gång i veckan för att de skulle ha koll på mig.
– Jag mår inte bra. Även om jag blev släppt nu måste jag fortfarande anmäla mig hos polisen varje vecka. Personalen som jobbar här på förvaret har sagt att de kanske tar tillbaka mig hit och utvisar mig med tvång.
Nasrullah berättar att han är överraskad över att han släpptes. Han undrar varför de andra sitter kvar och är ännu jätterädd för att de ska hämta tillbaka honom.
Nasrullah har hört om protester som har lyckats stoppa utvisningar. Det har varit både protester utanför förvaren, men framför allt tänker han på de piloter i Tyskland som vägrade lyfta sina plan.


Solidaritetsaktioner mot deporteringar landet runt

Stockholm: En solidaritetsdemonstration anordnades i Centralstationen i Stockholm. Vi pratade med Abbas, en av de som protesterade:
– Jag fick uppehållstillstånd för ett år sedan, men jag är arg och ledsen för andras avslag. Många afghanska killar försöker vara glada och snälla, men de är jättedeprimerade. Därför bestämde jag mig för att vara så aktiv jag bara kan i kampen.
– Jag är uppvuxen i Afghanistan och jag vet hur det är där. I den by där min mamma och syskon fortfarande bor är det otroligt svårt för kvinnor och de kan inte röra sig ut från byn på grund av talibanerna. Polisen trakasserar oss hazarer ständigt. Politiker som gör avtal säger att det är säkert, men har själva en massa livvakter.
– Jag skulle önska att många fler kom till protesterna för de ensamkommande här i Sverige.

Luleå: Det var inte bara i Kållered det protesterades mot försöket till massutvisning i måndags. Låt oss Leva-Ung i Sverige Luleå samlade omkring 20 personer, framför allt ungdomar, i en symbolisk sittstrejk på Storgatan alldeles intill huvudbusshållplatsen Smedjegatan. Talkörer som ”Vi står, vi står, vi står inte ut – utvisningarna måste ta slut” kombinerades med korta tal.
Sittstrejken kommer att fortsätta på fredag på Luleå Gymnasieby.

Lund: Cirka 50 personer samlades utanför Centralstationen för att manifestera mot deportationerna till Afghanistan från förvaret i Kållered.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!