Protestmöte på Volvo i Umeå

0000-00-00 00:00:00
Kritiken gentemot Volvo Lastvagnars ledning var hård på det fackmöte metallklubben genomförde i onsdags. Drygt 600 medlemmar deltog på mötet som bland annat antog två protestuttalanden. Det ena uttalandet ställde krav på att Volvo skulle dra tillbaka varslen och behålla personal samt kompetens för den kommande vändningen.

– Många är oroliga för att monteringen ska försvinna, sa Jan-Olof Carlsson, vice ordförande, på mötet. Det kan också bli sanningen om vi bara accepterar utvecklingen utan att säga nej.

Klubben varnade för att Volvo har en dold agenda med planer på att flytta monteringen till Gent i Belgien. Fakta som antydde en sådan agenda var att inga varsel lagts i Gent, trots en nedgång i produktionen. Ytterligare indicier var att klubben fått veta att produktionen dessutom skulle minska till hösten i Umeå, men att den samtidigt skulle öka i Gent.

Nu påminde klubben om det löfte Volvo avgett i samband med att Volvo fick 130 miljoner kronor i stöd från skattebetalarna. År 2005, då Volvofabriken i Umeå fick detta utvecklingsbidrag, menade Volvo att bidraget skulle innebära att verksamheten i Umeå var säkrad för de närmaste 15-20 åren.

Det andra protestuttalandet krävde därför raka besked av Volvo lastvagnars ledning, företagsledningen i Umeå samt regeringen kring detta löfte. Volvos ledning fick bland annat frågan: ”Står ni fast vid löftena om att fabriken ska vara komplett hyttleverentör?”. Svenska regeringen avkrävdes besked om ”vilka krav som ställs på att Volvo ska infria sina löften kring de 130 miljonerna”?

Båda protestuttalandena antogs med ett rungande ja av mötet.

– Jag tycker att facket borde säga upp VAT-avtalet med företaget, menar Lasse Hammar som jobbat på Volvo i 20 år. Företagsledningen verkar ju göra som de vill. Först hotar de, sen förhandlar de och får igenom eftergifter och slutligen genomför de vad de hotade med från början. Ledningen i Umeå är ju verkligen ”kompetent”, då de genomför precis vad högsta ledningen för Volvo vill.Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!