Rasistmarschen i Torneå mötte motstånd

2015-10-08 14:44:16

foto: Offensiv
Adam Huuva var en av dem som demonstrerade mot rasisterna.

Den 3 oktober samlades antirasister i Torneå för att demonstrera mot flyktingmuren på gränsen mellan Finland och Sverige.

När vi från Rättvisepartiet Socialisterna kom fram till Torneå var stämningen än så länge lugn, men efter ett tag började vi höra ord ur en megafon och vi alla motdemonstranter vände oss med ryggarna mot rasisterna.

På finska skrek de ”stäng gränsen”, varpå vi svarade ett antal gånger med ”håll gränsen öppen”. Motdemonstrationen var fler än hundra personer, men den rasistiska demonstrationen hade samlat fler.

I rasistdemonstrationen bars det skyltar där det stod ”invandrare åk hem” och ”invandrare är inte välkomna” på. Det går inte att beskriva den blandingen av ilska och sorg jag kände i just detta ögonblick.

Jag ställde några frågor till en av motdemonstranterna på plats. Hans namn är Adam Huuva, boende i Torneå och fick vara tolk under demonstrationen. 

Varför är det viktigt att vi demonstrerar mot flyktingmurarna?
– Man ska stå emot den ensidiga bilden att gränsen delar upp två länder. Torneå och Haparanda ligger så nära varandra och är så pass ihopbyggda att människorna på gränsen inte ser det som två olika platser. Det är människor som bor i Torneå som arbetar i Haparanda och tvärtom, förklarar han och fortsätter:
– Att stänga gränsen skulle inte bara vara ett straff mot flyktingar, utan också försämra livet för de som bor i området. Det är inte heller rätt att avvisa människor som har det sämre och flyr från sina hemländer.

När vi sedan lämnade Torneå lämnade vi med nya tankar och mer kämpaglöd än när vi kom dit. Att delta i demonstrationer på nära håll och verkligen se hur illa det kan vara öppnar verkligen ens ögon och jag är nu ännu mer villig att fortsätta kämpa för en bättre värld utan rasism. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!