”Redo att strejka”

2012-04-11 12:22:45

foto: Lina Westerlund
Ut med bemanningsföretagen, allmän visstidsanställning och alla otrygga an­ställningsformer, allas rätt till fasta heltidsjobb.

Oddsen för att Handels varsel om strejk för 898 butiksanställda och 4 718 lagerarbetare på 65 arbetsplatser ska utlösas fredagen den 13 april ser, när detta skrivs, ut att ha ökat. Om strejken verkligen blir av blir det den första inom handeln sedan 1995.

– Det skulle vara sensationellt, men vi är beredda. Läget är mycket låst i ett läge där arbetsgivarna i Svensk Handel styrts upp av Svenskt Näringsliv mot Handels försök att driva igenom LO-samordningens krav, säger Patrik Olofsson, klubbordförande för Handels lagerarbetare på Lagena i Jordbro, som 2009 blev riksbekanta för sin strejk mot bemanningsföretagens inhyrningar.
Svenskt Näringsliv gav kollektivt klasstryk mot Svensk Handels vd Dag Klackenberg när denne i den förrförra avtalsrörelsen gav efter något mer än industrins låga märke.
– Sedan dess hotas de av 100 miljoner kronor i böter om de skulle anses uppträda ”illojalt” mot Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv vill till varje pris slå vakt om industrins låga ”märke” på endast 2,6 procent, utan några eftergifter alls om arbetsvillkor eller inhyrda bemanningsföretag.
Samtidigt är så klart, som Patrik Olofsson säger till Offensiv, ”varje arbetsgivare sig själv närmast”. Och varslet mot framförallt grossisternas lager är så tungt att en strejk varje dag skulle kosta bransch­en hundratals miljoner.
Allra hårdast slår varslet mot Ica. Men inte bara livsmedelsbranschen, utan även restauranger, bygg- och verkstadsindustrier påverkas.
Men Handels, som många gånger tidigare har vikit ned sig efter lagda varsel, står inte bara under tryck från arbetsgivarna.

Efter IF Metalls, GS och Livs uppsplittring av tidigare års LO-samordning handlar det nu också om att Handels måste ta på sig ledartröjan och skapa respekt för de gemensamma, om än blygsamma, kraven från ”Rest-LO” i avtalsrörelsen. Och då handlar det främst om att de lågavlönade och kvinnodominerade branscherna inte ska tillåtas halka efter ytterligare i löneligan, samt att någon gång markera mot allt fler visstidsanställningar och otrygga jobb.
Med enbart 2,6 procent skulle en butiksanställd med en snittlön på 21 300 kronor få ut 220 kronor mindre än vad anställda i ett mansdominerat LO-yrke redan har fått. För att få ut lika mycket och ett uns mer i kronor, krävs ett påslag som i procent gör dem något dyrare än industrins låga lönemärke, dels en blygsam jämställdhetspott på 100 kronor i månaden.

Det är något som Byggnads, trots att de egna avtalen är klara, redan har understrukit sin solidaritet med genom ett sympativarsel för 400 byggnadsarbetare på ett tiotal byggen av butiker och lager från den 20 april.
Även Kommunal, vars krav på 860 kronor i lönelyft och en hundralapp extra till kvinnodomine­rade låglöneyrken är desamma som Handels, har förklarat sig vara redo att lägga ett sympativarsel.
Ännu viktigare är att Handels ledning denna gång antagligen står under ett starkare och mera direkt tryck underifrån än någon­sin tidigare från sina lagerklubbar inom partihandeln, som kräver att det äntligen tas en rejäl fajt för att begränsa inhyrningen från bemanningsföretagen.
Detta intygas också av Patrik Olofsson.
– Ja, vi i lagerklubbarna hörs av varje vecka per telefon och då deltar också någon eller några från förhandlingsdelegationen. Det är viktigt att de känner vårt stöd.
Patrik Olofsson stod också på Handels senaste kongress i spetsen för en debatt som lyckades skärpa förbundets inställning gentemot bemanningsföretagen. Enligt beslutet ska Handels arbeta för att all verksamhet i huvudsak ska ske med egen personal, att bemanningsföretag inte får accepteras som en permanent del av verksamheten och att ­alla inhyrningar vid tillfälliga arbetstoppar ska regleras i lokala avtal.

– Sen gäller det vad man gör av beslutet. Vi är kritiska mot att förbundsledningen inte har följt avtalskonferensernas tydliga krav på att minst 90 procent ska vara egen personal. När förbundsledningen som man nu har gjort redan innan man förhandlat försöker skruva ned kravet till en klart sämre nivå som man tror att arbetsgivarna ska kunna köpa, då hotar man att kamma noll när de ändå vägrar och man sen ska pruta ytterligare.
Men både Lagenas och de andra lagerklubbarna är ändå beredda att, som han säger, ta strid ”för någonting hellre än ingenting”.
– Vi är själva inte uttagna i det första varslet, men Lagenaklubben räknar med att komma med i ett andra, utökat varsel och är redan klara med våra strejklistor. Vi är också beredda att hjälpa de andra lagerklubbarna här i Jordbro, Antalis med 50 medlemmar och Axstores med 300 medlemmar.
Även frågan om de bemanningsanställdas roll i en strejk kan bli kontroversiell.

Enligt Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström är strejken inget hinder för att inhyrda fortsätter att jobba. Mot detta står att Handels ­varsel om strejk riktas mot allt arbete som normalt utförs av Handels medlemmar, med en blockad mot allt arbete från t ex oorganiserade, tjänstemän eller inhyrd arbetskraft som utförs på arbets­området.
På Lagena, där nästan hälften av allt lagerarbete utförs av inhyr­da, kan konflikten återigen bli ak­ut, liksom under den ”vilda strejken” sommaren 2009.
– Det var just de inhyrdas roll som strejkbrytare som gjorde att bemanningsföretagen förbjöds på 1930-talet, påminner Patrik Olofsson.

Arne Johansson

 RS / Offensiv säger ▼

  • Allt stöd till Handels och LO-fackens krav, utan prutmån på de redan alltför låga kraven.
  • Rusta för strejk och maximal solidaritet med sympatistrejker och stöddemonstrationer.
  • Ut med bemanningsföretagen, allmän visstidsanställning och alla otrygga anställningsformer, allas rätt till fasta heltidsjobb.
  • Avtalen ut på omröstning bland medlemmarna, för demokratiska och kämpande fack.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!