Rob Williams återanställd – en seger för alla arbetare

2009-06-17 16:51:19
Rob Williams, ledande medlem i Socialist Party (CWI i England och Wales) och vice ordförande i ett riksomfattande fackligt nätverk (National Shop Stewards Network), vann sin kampanj mot företaget Linamar i Swansea, som sparkade honom utan förvarning för ”brist på förtroende o­möjligt att återskapa”.
Nyheten om Rob Williams ovillkorliga återanställning som facklig förtroendeman på bildelsfabriken Linamar i Swansea är en seger för alla arbetare och militanta fackliga aktivis­ter.
Först och främst beror segern på den fantastiska solidaritet som visats av Rob Williams arbetskamrater – de fackligt anslutna Unitemedlemmarna som trots oerhörda trakasserier vägrade att acceptera Robs avskedande. De inte bara stöttade honom, de var beredda att ta ut alla i strejk så länge det behövdes för att Rob skulle få jobbet och platsen som deras fackliga ombud tillbaka.
Segern är även en följd av det en­orma stöd som Rob Williams mottagit från runt om i Wales, från hela Storbritannien och från flera andra länder. Att Rob inte stod ensam och att många andra var beredda att kom­ma till hans hjälp, visades redan från början på det massmöte med arbetare i Swansea som hölls veckan efter att han sparkats.

En viktig del i segern ligger även i eniga stödet från fackföreningen Unites generalsekreterare Tony Woodley. Facket har inte alltid agerat på det här sättet i viktiga industriella strider nyli-gen, men vi hoppas att detta kommer att bli en måttstock i framtiden.
Som en del i kampanjen skickade Woodley Rob till Fords monteringsfa-brik i Kansas, USA. Den fabriken är huvudmottagare av delar från Linamarfabriken i Swansea. Fabriken i Kansas hade redan stora problem på grund av svårigheterna att få leveranser från Swansea. Om en fullskalig strejk hade brutit ut på Linamar skulle Ford ha behövt stänga ner hela fabriken i Kansas under tiden.
Den pressen var uppenbart det avgörande slaget för cheferna på Linamar som insåg att de skulle bli en för- lust om de fortsatte förföljelsen av Rob.
Rob Williams vill tacka alla som skickat stöduttalanden och finansiella donationer till kampanjen.

Den här segern visar att arbetare med kamp kan slå tillbaka förföljelser och allt som cheferna kastar på oss. Kampanjen ska ses som en måttstock i kommande strider, speciellt till följd av segrarna på Visteon och oljeraffinaderiet Lindsey tidigare i år.

Uttalande från Socialist Party
(Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i England/Wales)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!