”Röda Ådalen” för vården

2015-10-08 15:03:26

foto: Mattias Lantz
Tusentals samlades för lite drygt två år sedan i Sollefteå. Nu går folk ut igen för att rädda vården.

”Vi är kvar – Vi ger inte upp!” Banderollen hängdes år 1981 upp på Eiserfabriken i Sollefteå av sömmerskor som hade tagit strid för sina jobb och ockuperat sin arbetsplats. 34 år senare hotas Sollefteås största kvinnoarbetsplats, sjukhuset, och nu växer protesterna och viljan att försvara vården och jobben i Ådalen.

För en vecka sedan rapporterade Offensiv från den massiva demonstrationen i Ö-vik som samlade tusentals. Nu på lördag den 10 oktober kallar Kramfors och Sollefteå socialdemokratiska arbetarkommuner till demonstration i Kramfors. 

Den kan bli ännu större än den i Ö-vik då Socialdemokraternas förtroenderåd samma dag samlas i just Kramfors för att ta ställning till S-distriktets beslut om Sollefteå sjukhus framtid. Eftersom partidistriktet i måndags ställde sig bakom landstingsgruppens förslag att avveckla kirurgin, BB och kvinnosjukvården i Sollefteå, lär protesterna skalla tusenfallt och högljutt utanför hotell Kramm på lördag. 

Ilskan och bevikelsen på Socialdemokraterna är total i Sollefteå. På ett möte sammankallat av arbetarkommunen sade Nils Gunnar Molin till de inbjudna S-ledamöterna från landstingsstyrelsen att deras förslag är ”ett nackskott på Socialdemokratin i Ådalen som aldrig kommer att glömmas!”.

S-distriktet gick dock emot landstingsgruppens förslag om att höja landstingsskatten med 70 öre då det skulle göra flera kommuner i länet till de högst beskattade i landet. S-distriktets förslag är nu att den ska höjas med 50 öre. Under veckan som har gått har Vänsterpartiets partidistrikt sagt nej till Socialdemokraternas avvecklingsförslag i Sollefteå. 

Istället för kamp för att rädda vården föreslår V en dubbelt så hög skattehöjning än vad Socialdemokraterna gör och att en grundlig genomlysning görs av hela landstingsverksamheten.  Därmed skulle Socialdemokraternas förslag kunna stoppas om även Miljöpartiet säger nej. Vänsterpartiets gruppledare Lars-Gunnar Hultin varnar dock i Sundsvalls Tidning för att Socialdemokraterna ändå kan driva igenom förslaget med stöd av Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Moderaterna i länet. 

Landstingsskatten är inte progressiv. En höjning av landstingsskatten med tio öre ger visserligen en inkomstökning på 50 miljoner kronor per år, men slår ekonomiskt hårdast mot låginkomsttagare, arbetslösa, gamla och sjuka. Skattehöjningar stoppar inte de nedskärningar som hotar. Därför är Vänsterpartiets förslag inte vänsterpolitik. 

Tidningen Ångermanland har räknat på de olika skattehöjningsförslagen och kom fram till att en skattehöjning med 80 öre för en Sollefteåbo med en medianinkomst på 20 000 kronor i månaden skulle kosta 2 000 kronor per år. Istället för nedskärningar och högre landstingsskatt säger Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv att pengarna måste tas där de finns hos de rika, storföretagen och bankerna. BNP har ökat med över 500 miljarder kronor sedan år 2010 och är nu nära 4 000 miljarder. 

Privata bolag tillåts göra miljardvinster på skattepengar inom välfärden och vapenindustrin pumpas upp med nya fräscha miljarder. För att förändra detta krävs kamp, som i Sollefteå för 34 år sedan (Eisersömmerskornas kamp)eller som idag i Dorotea där ortsbornas ockupation räddade kvar samhällets vårdcentral. ”Röda Ådalen” har stolta kamptraditioner  – för att rädda Sollefteå sjukhus måste det bli rött igen.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Stoppa nedskärningarna i vård och omsorg.
  • Nej till Socialdemokraternas vingklippning av Sollefteå sjukhus.
  • Kraftig upprustning av välfärden i offentlig regi.
  • Nej till vinster i välfärden.
  • För en protestdag i hela landet mot nedskärningar och för upprustning av vården. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!