Romer inte överraskade: ”Nu måste det få ett slut”

2013-09-24 08:27:43

foto: Yuni Villarroel
– Registrering av romer är som i slutet av 1930-talet, säger Mia Taikon.

De romer som deltog på protesten utanför riksdagen på måndagskvällen var inte överraskade av nyheten om polisens register.

Vad tänkte du när du hörde nyheterna i morse?
– Jaha, det har kommit ut nu. Nästa steg blir väl att vi samlas till läger och gasas ihjäl, säger Ros-Marie Kalderas, som demonstrerade med en romsk flagga som hon själv sytt.
– Jag tillhör Kalderassläkten, som kom till Sverige 1898. Trots att jag är född och uppvuxen har jag alltid känt att jag inte är "svensk", alltid känt misstankar. Jag protesterar idag för mina barnbarns skull.
– Politikerna visste visst att det fanns ett register. Det här händer i hela världen. Värst är det i Rumänien, Ungern och Frankrike.
– Jag känner inte att vi har ett riktigt stöd från andra.

Varför demonstrerar du idag?
– Därför att registreringen måste få ett slut. Det får inte hända igen, som i slutet av 1930-talet, då romer registrerades. Som nu – barn, vuxna, helt oskyldiga, säger Mia Taikon, projektledare på É Romani Glinda.
– Jag blev inte överraskad när jag fick höra om registret. Jag litar inte på polischeferna när de säger att de inte kände till det eller ger bortförklaringar.
– Nu säger de att vi ska "ta kontakt" för att få veta om vi är med i registret. det betyder att de får ett register på alla!

Läs mer:
"Det är svårt att inte dra historiska paralleller"
Allt fler romer tvångsutvisas

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:

– Alla papper på bordet

– Full insyn för representanter för romerna i polisens arbete

– Kompensation till de registrerade

– Rensa ut rasister ur polisen

– Kamp mot rasism, tvångsutvisningar och högerpolitikVill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!