Röster från de strejkande

2016-04-12 15:52:55


Gustav Andersson och Gustav Brodén.

Byggnadsarbetarnas och sjöbefälens strejk startade den 12 april och nu är tre fackföreningar ute i strejk: Byggnads, Sjöbefälsföreningen och Målareförbundet. Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till dessa strejker och har besökt strejkvaktskedjor för att visa stöd och solidaritet med den pågående kampen.

Stockholm: ”Bra att det händer något”

Vid ett av byggena på Klara C mitt emot Centralstationen i Stockholm strejkar ett 20-tal byggnadsarbetare som jobbar för byggjätten Skanska. 

– Bra att det händer något. Här är alla som jobbar för Skanska med i strejken, säger Peter Kuzmanowsky, som går strejkvakt tillsammans med en arbetskamrat, och fortsätter:

– Kampen mot lönedumpningen är den största frågan. Alla ska jobba under samma avtal. Ackordet ska också vara kvar. Det handlar om hur man värderar och planerar arbetet. Vi har begärt 3,2 procent, men det tycks arbetsgivarna [Sveriges  Byggnadsindustrier] bestämt säga nej till.

Vid det angränsande bygget strejkar Målareförbundets medlemmar. Målarna har strejkat sedan den 8 april och förbundet har liksom Byggnads varslat om upptrappad strejk från den 22 april.

– Arbetsgivarna vill alltid lägga ansvaret på arbetarna. Just nu vill man inte prata med facket, säger en av Målareförbundets strejkvakter på Orgelpipan 6.

–  Ackordet är den stora frågan, säger Joakim Nordin.

– Ett annan viktigt fackligt krav är bättre och mer genomarbetade utbildningsplaner för lärlingar. Som det nu är blir man placerad på ett bygge i hopp om att man ska lära sig yrket, säger Kim Larsson Bladh som också berättar att de har fått många positiva kommentarer:

– Många kommer fram och säger ”kämpa på” och informerar om hur det ligger till i deras avtalsrörelse samt säger att de också är beredda att strejka. 

– Vi har full uppslutning i strejken, säger Wobbler Nilsson och Allan Eriksson som står strejkvakt utanför Einar Mattssons bygge i Hammarbyhöjden. 

– Det här blir spännande, det är första gången vi strejkar. Strejkkassan är välfylld om man säger så. 

– Huvudentreprenörskapet behöver utvecklas för vi har inte märkt någon större skillnad. Dålig planering, stress och språksvårigheter leder till arbetsplatsolyckor där våra liv kan stå på spel. Det behövs ett ordentligt lärlingssystem och trygga jobb. Tillfälliga anställningar gör bara att folk utnyttjas. Vi har hört om arbetare från andra länder som inte får mer än 30 kronor i timmen och bor på arbetsplatsen. Det är just modernt slaveri. ■

Borås: ”Man strejkar för alla”

Offensiv träffar två strejkvakter utanför bygget på Pallashuset, Erik och Sandor. Alla tio strejkande vaktar i 2,5-timmarspass. 

– Tio på denna byggarbetsplats är i strejk. Den 19 april kommer det att utökas, och då blir det nog fler strejkande på fler arbetsplatser. 

– Man ser på arbetsplatsen att folk inte har rättvisa villkor. De har inte kollektivavtal. Och det är ju en av frågorna denna strejk handlar om. 

– Enda sättet att påverka folk är att bli aktiv. Det hjälper inte att sitta och gnälla. Man strejkar för alla, inte bara för sig själv. För att det ska vara rättvist och för att vi som arbetar ska vara med och dela på företagens vinster. ■

Sjöbefälen slåss för gemensamt avtal

Vid strömkajen i Stockholm står ett gäng gulklädda strejkvakter från Sjöbefälsföreningen. Just som Offensiv intervjuar Hans-Dieter Grahl kastar Delfin XII loss.

– Det är typiskt. Delfin I här intill är i strejk och belagd med blockad. När entreprenören kör Delfin XII vid denna tidpunkt är det strejkbryteri. Vi hade hoppats att entreprenörerna skulle respektera strejken, men nu får vi diskutera åtgärder, säger Hans-Dieter.

– Idag är det tre avtal inom skärgårdstrafiken, två i öst och ett i väst. Vi slåss för ett gemensamt branschavtal, men vi vill behålla tarifflönerna.

Flera av sjöbefälen bekräftar bilden av att de egentligen inte har större problem med redarna, utan att det är Almega som är så provokativa i varje avtalsrörelse. Sjöbefälen har nu starkt stöd från Seko som kanske kommer att gå ut i sympatiåtgärder om strejken blir långvarig. ■

Luleå: ”Alla kraven är viktiga”

På byggstrejkens första morgon träffade Offensiv förstagångsstrejkaren Alexander Hellström med arbetskamrater som står strejkvakt på NCC:s lägenhetsbygge på Kompanivägen i Luleå.

– Alla kraven är viktiga. Att vi har lagackord är bra för sammanhållningen och för att planera arbetet. Det hjälper till att få alla att dra åt samma håll och få det att funka bra, säger han.

– Och så är det ju den delen av lönen vi kan påverka, det är ju den chansen vi har att driva upp lönerna, flikar en arbetskamrat in.

– Om de tar bort ackorden kanske det inte skulle märkas så mycket till en början, men på längre sikt skulle det sänka lönerna. Och då skulle vi inte kunna göra mycket åt det, fortsätter Alexander.

– När det gäller huvudentreprenörsansvar är det viktigt att minska inhyrningen av arbetskraft och få arbetsgivaren att ta större ansvar. Det handlar också om ordning och reda. Just nu är det inget problem på det här bygget, men ju längre vi kommer desto fler blir det ju som kommer och går, avslutar Alexander.

Strejkvakterna tycker att det känns bra och viktigt att ta striden med den här strejken. På det här bygget är alla med i facket och de räknar med att trycket på arbetsköparen kommer att kännas rejält. ■

Göteborg: ”Handlar om mer än lönen”

Mats och Mikael rapporterar om ett bra strejkmöte på morgonen med ett hundratal deltagare. 

– Det handlar om mer än lönen, det handlar om arbetstiden och vår rätt att bestämma över den, säger Mats.

– Arbetsgivaren vill ta bort ackorden vilket kommer att påverka vår lön också, fyller Mikael i. 

– För våran del handlar det om att försvara lagandan, att stå upp för varandra. Vi vill inte ha A- och B-lag på arbetsplatsen, säger Gustav Andersson.

– Vi är taggade och står helt bakom strejken. Det är en bra stämning bland kollegorna, vi känner även stöd från 6F där förbunden har visat stöd, säger Gustav Brodén.

– Vi vill understryka kollektivet och lagandan. Solidariteten är det som gör Byggnads stort och starkt, avslutar de båda. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!