RS manar till ”fight back” i avtalsrörelsen

2006-09-12 22:20:44
”I mitten av september ska IF Metalls klubbar skicka in sina krav inför avtalsrådet i november. Låt den fight back-rörelse som påbörjats av LKAB:s och Bolidens gruvarbetare bli startskottet!”

Så lyder ett par nyckelrader i det uttalande som Rättvisepartiet Socialisterna i torsdags delade ut till Volvos arbetare på lastbilsfabriken i Umeå – samma dag som Cevianaffären exploderade i media.
Flygbladet erinrar om att redan årets aktieutdelningar och återköp av aktier betytt ett 170 miljarders-regn till aktieägarna. Summan motsvarar årslönerna för mer än en halv miljon kommunalarbetare!
Men mycket vill ha mer. Mot bakgrund av att Volvos resultat det senaste kvartalet ökade med 22 procent, är tunga aktieägare inte nöjda med de 6,8 miljarder som delades ut i våras! Därför kan också Cevians räd lyckas.
Detta måste nu bemötas med krav på kraftiga lönelyft från de plundrade arbetarna. Ett stort hinder då är att LO:s avtalssekreterare Erland Olausson och dennes kollegor i LO-förbunden själva agerar femtekolonnare för arbetsgivarintresset. I rapporten ”I takt med Europa 2005” från Facken inom industrin visas svart på vitt att de svenska facken har europarekord i eftergivenhet mot kapitalägarna under industriavtalets tid 1998-2005.
Arbetskraftskostnaden för industriarbetare i Sverige har inte bara halkat ner till sista plats bland de nordiska länderna, utan också till den nedre halvan i Västeuropa. Trots att produktiviteten ökat i särklass snabbast i Sverige.
Vi erinrar också om att RS i Umeå, trots att vi lämnat in över 5 000 namn med krav på minst 17 000 och en lönetrappa till minst 22 000 i lön för kommunalt anställda, fått nobben av alla andra partier i kommunfullmäktige.
Nu uppmanar vi alla arbetare till gemensam kamp för hårda krav i nästa avtalsrörelse. Högre löner inom industrin betyder också högre skatteintäkter för den offentliga sektorn, som under åren 2000-2008 beräknas växa fyra procent långsammare än hela samhällsekonomin – en ”förlust” på 100 miljarder!

Rättvisepartiet Socialisternas fackligt aktiva står för:
• Nu är det vår tur – dags för gräsrotskrav på kraftiga lönelyft på vinsternas bekostnad.
• Mest åt de lågavlönade – ingen ska tjäna mindre än 17 000 kronor i månaden.
• Bättre löner betyder bättre skatteintäkter och läge för bättre löner och social upprustning av skola, vård och omsorg.
• Kämpande och demokratiska fackföreningar – fackliga ledare på arbetarlön, rätt att rösta om avtalen.
• Slå vakt om a-kassan, sjukförsäkringen, kollektivavtalen, strejkrätten och alla hotade rättigheter.
• Bekämpa både högeralliansens och Perssons egen högerpolitik – för ett nytt, socialististiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!