Rusta upp Jordbro kämpar vidare

2015-01-14 09:53:35

foto: kenny_lex / Flickr CC
Kampen för upprustning av bostäderna i Jordbro tar nya tag efter julledigheten.

Den 14 januari, har kampanjen Rusta Upp Jordbro sitt första möte för året. Redan märks resultatet av de senaste månadernas kamp.

Under julen har flera hyresgäster rapporterat att Newsec, som än så länge förvaltar åt slumvärden Patrizia Immobilien KAG, har synts ute mycket mer och börjat åtgärda brister. Rättvisepartiet Socialisterna var med och startade Rusta Upp Jordbro, kampanjen där hyresgäster går samman och sätter gemensam press genom aktioner.
Den 15 december genomförde kampanjen en massfelanmälningsaktion då ett 20-tal hyresgäster gick gemensamt till bovärdens kontor. Tidigare har hyresgäster upplevt att de blivit dåligt bemötta, men nu har Newsec och Patrizia börjat slingra sig för att undgå Rusta Upp Jordbros krav på tvångsförvaltning.

– Bara några dagar efter felanmälningsaktionen kom Newsec ut och började åtgärda en fasad som varit vattenskadad i flera år, berättar Sadegh Shahabpour, boende på Blockstensvägen. Han är dock orolig över att det ska bli slarvigt gjort, som i höstas när de målade över möglet i badrummet.
– Vi kommer att föreslå till kampanjmötet att det görs ett nytt massutskick till hyresgästerna med beskedet att organiseringen lönar sig och uppmanar fler att nu passa på att felanmäla. Samtidigt är det de fundamentala problemen med vattenskador, gamla rör, bristande ventilation med fler problem som måste åtgärdas. Det är enormt stora projekt som kräver totalsanering – vi är inte på långa vägar nöjda ännu, säger Mattias Bernhardsson, boende i Jordbro och ledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige, och fortsätter:
– Vi kommer vidare att föreslå en demonstration i Jordbro centrum. Detta dels för att pressa Patrizia i de hyresförhandlingar som stundar och dels för att pressa kommunen och ägaren av Jordbro Centrum att rusta upp centrumet samt det nyligen räddade Kultur- och föreningshuset. ■


Om du också är boende i Jordbro och vill ta strid för värdiga bostäder, gå med i nätverket Rusta upp Jordbro. Ring 072-524 42 95 eller besök hemsidan för mer info.