Ryska hbtq-samhället vägrar att ge sig

2016-07-27 14:20:24

foto: Marco Fieber / Flickr CC
Putin och den ryska staten fortsätter sin kampanjmot hbtq-samhället. Bilden är från en demonstration i Berlin.

Medan den ryska regeringen skakas av kriser på många fronter – från en kollaps i ekonomin till internationell isolering och fruktan att sänkta löner och neddragningar ska provocera massprotester – fortsätter den sin kampanj mot hbt-samhället. 
Den drivs av sina egna reaktionära fördomar, men agerar också för att splittra det ryska folket och testa de repressiva åtgärder som förbereds om det skulle bli massprotester mot regeringen.

Efter en våg av restriktiva anti-hbt-lagar och reaktionär propaganda, ser regeringen och polisen på medan religiösa och högerextrema ligister angriper hbtq-personer.  Exempelvis attacken som ägde rum efter Orlandomassakern när ryssar lade kransar och flaggor utanför den amerikanska ambassaden. Den ”Rysk-ortodoxa försvarstruppen” skröt hur de hade rivit bort och bränt flaggor som tillhörde hbt-aktivister, som påstods ”propagera för sodomi och göra reklam utanför den amerikanska ambassaden på en dag av sorg för de perversa som mördats av jävla islamister ”.

Inte överraskande gör polisen ingenting för att förhindra våldet. De avstår själva inte från att attackera hbt-aktivister. Den första maj i år förbjöd de lokala myndigheterna i S:t Petersburg hbt-aktivister från att delta i demonstrationerna. Genom att göra så uppnådde de vad de hade velat – en splittring i oppositionens led. De oberoende fackföreningarna, som marscherade med sin mest kända ledare Alexei Etmanov, krävde att hbt-aktivister skulle delta utan några symboler eller flaggor. Detta hindrade inte demonstranterna som skrek slagord mot homofobi när de marscherade längs Nevskij Prospect.

Sådan repression skärper den politiska medvetenheten hos hbt-aktivister. I Moskva på första maj var den traditionella enhetsdemonstrationen av vänsterns internationalister, däribland Socialistiskt Alternativ, ryska CWI, relativt liten i år, som en följd av förtrycket och den svåra politiska situationen. Majoriteten av deltagarna var från hbtq-samhället. Marschen åtföljdes av polis och om någon vågade vifta med regnbågsflaggan kastade sig kravallpolisen in för att gripa dem. Polisen brydde sig däremot inte om de höger-religiösa fanatiker, som i stället för att fira den ortodoxa påsken som också inföll den 1 maj följde marschen för att skrämma och attackera aktivister.

Under ständig press från regimen och andra reaktionära element har en del hbtq-aktivister dragit pessimistiska slutsatser och sett sig tvingade att fly utomlands. Andra har dock klivit fram för att ta deras plats.

Socialistiskt alternativs aktivister fortsätter att delta i kampen för hbtq-rättigheter, med argumentet att solidaritet och enad kamp kan bidra till att övervinna fördomar och diskriminering. Det stärker dem som genom sitt arbete skapar landets tillgångar och nu börjar sin kamp mot den utbredda och växande utsugningen i Ryssland. Sådan solidaritet i kampen kan lägga grunden för ett massarbetarparti på ett socialistiskt program som kan leda kampen för radikala ekonomiska och demokratiska reformer och störta det kapitalistiska samhälle som använder fördomar och förtryck för att rättfärdiga exploatering och orättvisor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!