S-kongressen och asylpolitiken

2017-04-05 17:49:33
Det drar ihop sig till kongress för Socialdemokraterna. Det här är första kongressen sedan den historiska omsvängningen av flyktingpolitiken som har tryckt ner Sverige till Europas bottenskikt – detta har satt tydligt avtryck i motionerna till kongressen.

Av de 2 000 motionerna är det många som berör asylpolitiken. Jag har inte hittat någon som argumenterar för ett stöd till den historiskt svekfulla hundraåttiograderssvängen. Det är tvärt om tydligt att det gör ont i de socialdemokratiska arbetarkommunernas hjärtan.

Simrishamn skriver ”Vi måste öppna våra hjärtan istället för som nu regeringen gör stänga dessa”. Örnsköldsvik: ”Ett inhumant sätt att behandla barn, vilket kommer att medföra stort psykiskt lidande. Stora konsekvenser kommer att bli följder såsom rymningar, psykisk ohälsa, självmord och utebliven skolgång”. Borås: ”Nu är det dags att återupprätta en flyktingpolitik som vi kan stå för. Internationell solidaritet är något som präglat vårt parti i alla tider.”

Huvuddragen i den inhumana flyktingpolitiken, som Offensiv kallar för chockdoktrinen, är tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar (oftast i 13 månader, som längst i 3 år); avskaffande av kategorin Övriga skyddsbehövande, vilket de flesta syrier fick skydd genom; begränsning i Synnerligen ömmande omständigheter; begränsning i rätten till familjeåterförening samt försörjningskrav i de fall där familjeåterförening tillåts. Vid beslutet den 17 juni 2016 sades det att lagen skulle vara tillfällig och ändras inom tre år.

Den stora rädslan i de socialdemokratiska leden verkar vara att det inte alls blir en tillfällig lag utan att den, precis som gränskontrollerna, förlängs hela tiden. Därför har de flesta yrkat på att lagen om tillfälliga uppehållstillstånd avskaffas ”så snart som möjligt” och senast i juni 2019.

S-ledningen kallar politiken för ”En ansvarsfull migrationspolitik” och ”ordning och reda i asylprocessen” i sitt yttrande över motionerna. De skriver att utan åtgärderna skulle asylmottagningen ha brutit samman. Detta motsägs i regeringens egen utredning, SOU 2017:12, som Offensiv har granskat. Där visas det att asylmottagningen under hösten 2015 var i ett ansträngt läge, men långt ifrån ett kollapsande myndighets-Sverige. ”Det finns olika bilder av hur stor påfrestningen blev”, konstaterar utredningen.

Det är inga problem för partiledningen att bifalla motioner med skrivningar som ”att den nya flyktinglagen tas bort”, eller anse dessa besvarade, då det inte sägs något om när lagen ska tas bort. Malmö för ett intressant resonemang där arbetarkommunen pekar på att det politiska klimatet har förändrats i en mer främlingsfientlig riktning efter att den nya flyktinglagen införts. Detta kan resultera i en förstärkt höger i valet 2018.

Men istället för att kräva att lagen ska avskaffas nu kräver Malmö att Socialdemokraterna gör ett tydligt ställningstagande att lagen verkligen ska tas bort om tre år. Det är naivt då vi vet att sådana ställningstaganden ofta inte är vatten värda när det verkligen gäller.

Partiledningen yrkar avslag på sådant som att tillfälliga uppehållstillstånd per automatik blir permanenta efter tre år, att undanta de ensamkommande flyktingbarnen från tillfälliga uppehållstillstånd,  att riva upp återvändaravtalet med Afghanistan och att ge amnesti till afghanska flyktingar eller åtminstone till hazarer.

Det var i höstas som återvändaravtalet med Afghanistan skrevs. Landet kunde välja mellan att skriva under på avtalet eller bli av med biståndet.

Den första massutvisningen genomfördes förra veckan. Rättvisepartiet Socialisterna deltog i protesten utanför förvaret i Kållered och försökte stötta flyktingbarn som redan har fått avslag.

En av de ensamkommande som deltog i protesten sa till Offensiv: ”Politikerna i Sverige kan lika gärna döda oss här som att utvisa och vi dör i Afghanistan”.

Samma dag kom den mörka nyheten om att det sjunde asylsökande barnet sedan i höstas tagit sitt liv under asylprocessen.

För att kunna kringgå Sveriges regler om att inte utvisa ensamkommande barn om det inte finns föräldrar eller andra släktingar som tar emot, eller ett ordnat omhändertagande, vilket Afghanistan saknar, så har Migrationsverket ändrat praxis så att själva utvisningen skjuts upp till strax efter 18-årsdagen. 

Rättvisepartiet Socialisterna motsätter sig alla utvisningar av barn och anser att flyktingar från Afghanistan ska ha skyddsrätt. Det är bara att studera Migrationsverkets egen rapport från december om säkerhetsläget i landet som bekräftar det som alla biståndsorganisationer länge har påstått – läget försämras för varje år.

Talibanerna tar fler och fler områden, strider sker i alla provinser, Islamiska staten har etablerat sig och angrep i somras en demonstration av hazarer. Huvudstaden Kabul skakas av upprepade terrordåd.

Migrationsverket stödjer sig på en dom i Europadomstolen om att inte alla hazarer ”som utvisas till Afghanistan riskerar allvarliga övergrepp” och därför är det inte skäl nog att enbart tillhöra den förtryckta folkgruppen, men ”det bör vägas in bland övriga omständigheter”. Med detta svart på vitt i de egna rapporterna går det inte att kalla utvisningarna av barn till ett av världens absolut fattigaste, våldsammaste och mest förtryckande länder för något annat än en cynisk barnhandel.

Nätverket ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar” har fått stöd av Sveriges läkarförbunds etik- och ansvarsråd, Global Barn- och Ungdomshälsa (inom Läkarföreningen), Akademikerförbundet SSR, Flyktinggruppernas riksråd FARR, Läkare i världen, Sjuksköterskornas etiska råd med flera, samt hundratals enskilda. Förhoppningsvis blir du som läser det här en av dem som skriver på uppropet.

Ingrid Eckerman, allmänläkare och initiativtagare till uppropet ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar” har besvarat en del av det som migrationsminister Morgan Johansson hävde ur sig i debatt med vänsterpartiets Christina Höj Larsen i Aktuellt, samma dag som den första massutvisningen genomfördes. Johansson hävdar att kvalitén på de gjorda asylutredningarna är tillfredsställande, att den som har skyddsbehov får stanna och att inga barn utvisas. Eckerman hänvisar till JO:s granskning av Migrationsverkets hanteringar som ”mycket tveksamt”. Intyg om barnens ålder från skola och socialtjänst har inte betytt något. Av dem som vid ankomsten registrerats som ensamkommande barn och som fick beslut under 2016 är det 38 procent som fått bifall – oftast med bara tillfälliga uppehållstillstånd på 13 månader. När de har fyllt 18 år riskerar även dessa personer att utvisas.

Andra som kämpar är ”Vi står inte ut”-rörelsen, med kampanjen Amnesti röda tråden. Även de har en stor namninsamling/upprop. Den 9 april blir det protester över hela landet och en heldag utanför S-kongressen i Göteborg. Kl 07.30 samlas de först utanför Svenska mässan, där kongressen äger rum, för att hålla upp röda hjärtan. Kl 12.30 startar en sorgemarsch från Gustav Adolfs torg, som kommer att gå genom hela staden. Kl 13.45 är det tal utanför Svenska Mässan. Även kl 18.30 är det en gemensam ljusmanifestation utanför mässan/kongressen.

Asylrörelsen har en manifestation med kravet på flyktingamnesti utanför kongressen på lördag den 8 april kl 12.00-15.00 Vid detta tillfälle kommer Rättvisepartiet Socialisterna att lämna in namnlistor med följande krav:

  • Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar.
  • Riv upp fort Europas murar. Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller samt förnedrande ålderskontroller.
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar. För jobb, välfärd och bostad åt alla. Ökade resurser till kommunerna.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!