Salam Rasouli papperslös utan rättigheter

2013-03-13 12:16:09

foto: Natalia Medina
Salam Rasouli lever som papperslös i Sverige.

Salam Rasouli var studentledare i kampen mot den islamistiska regimen i Iran. Idag är han papperslös i Sverige.

– Jag har ingen bostad och kan inte gå till vårdcentralen. Nu har jag just fått jobb på en pizzeria, men oregelbundet och utan fast lön, berättar Salam Rasouli.
Han var aktiv vänsterstudent i Babol i norra Iran, nära Kaspiska havet, från 2006. Polisen började söka efter honom efter den stora manifestationen med vänsterstudenter från hela landet i Teheran 2007.
– 60 studenter greps efter protesten. Två av dem sitter fortfarande fängslade, över 30 har flytt landet och resten har kastats ut från sina utbildningar.
Salam Rasouli greps inför en annan protest, också i Teheran.
– De satte mig i ett rum på universitetet, men när demonstrationen började och polisen attackerade uppstod kaos i hela området och jag kunde fly.
Han kom till Sverige i september 2010 och sökte asyl. De ­studentledare som kom hit direkt efter massprotes­terna 2009 fick asyl i Sverige, men inte Salam Rasouli.
– Migrationsverket säger att jag inte kan bevisa min identitet. Men jag har 100 underskrifter från släkt och aktivister som bekräftar vem jag är.
Hans advokat hade dessutom inte lämnat in viktiga handlingar och hans bilder från olika demonstrationer. Och när frågan kom upp i Migrationsdomstolen fick han inte ha några vittnen.
Men i hans fall betyder nej till asyl och uppehållstillstånd inte automatiskt utvisning.
– Polisen och Migrationsverket har sagt att de inte kan utvisa mig. Jag har inget pass och de vidhåller att de inte tror på min identitet.
Han har hamnat i en gråzon tillsammans med kanske tusentals ­andra papperslösa som lever utan rättighe­ter och som utnyttjas som billig arbetskraft.
– Jag ville inte lämna mitt land. Men när säkerhetsstyrkorna började söka efter mig betalade jag 9 000 dollar till de smugglare som kunde ta mig ut ur landet.
– Idag kan jag bara tänka ”just nu”, aldrig planer för en vecka eller månad, än mindre för ett år. Jag är politiskt aktiv och läser mycket. I förra veckan intervjuades jag på den USA-finansierade exilstationen Radio Farda, som sänder till Iran.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv driver kravet på amnesti för gömda flyktingar och stöder Salam Rasoulis kamp för uppehållstillstånd.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!