Sandlådan blev för liten!

2011-02-23 15:44:25
I förra veckan kallade landstingsrådet till ett extra möte som enbart handlade om sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson. I måndags (den 21 februari) fick han sparken som sjukhusdirektör, men blir kvar inom landstinget i ytterligare ett år och därefter kan han kvittera ut sitt avgångsvederlag (fallskärm).
Vid årsskiftet 2009/2010 tillsattes Sigbjörn Olofsson som sjukhusdirektör för Sundsvalls sjukhus av dåvarande lands­tingsrådet Ewa Söderberg (S). Han skulle ”ta tag” i situationen och lovades ”fulla befogenheter”. Det skulle bli en del i den cirkus som jag har skrivit om i Offensiv i samband med Rädda Vården-kampanjen. Nu ser det ut som om han är på väg bort. Sigbjörn hade året innan varit den som först slaktade Ö-viks sjukhus och sedan det sjukhus jag arbetar på – Sundsvalls sjukhus.
Det bör påpekas att själva sparkraven på sjukhusen, i kronor och ören, stöddes av samtliga partier i landstinget.
Sigbjörn Olofsson tillhör en typ av cirkussällskap som re­ser runt i landet och genomför vårdslakt. Förutom i Västernorrland har han även gjort jobb åt till exempel Stockholms läns landsting och landstinget i Östergötland. Från båda dessa har han även fått stora fallskärmsavtal.

Moderaternas stora affischnamn i landstingspolitikern, Jacomina Berteema, gjorde i valrörelsen stort väsen av sitt missnöje med Sigbjörn under valrörelsen och lovade att avsätta honom om högern vann valet.
Efter valet och högerns seger stod Berteema där med sitt vallöfte, men när borgerliga vårdalliansen tillträtt visade det sig att inget parti vågar ge Sigbjörn sparken. Så, den 27 januari i år kom den: Beertemas Pudel! ”För egen del kommer jag att göra mitt bästa för att få till stånd ett professionellt och konstruktivt samarbete med sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson och jag förutsätter att han gör detsamma. Om jag vid tidigare tillfällen har uttryckt mig olämpligt, så vill jag verkligen beklaga detta”, skrev Beertema.
”Hon vet väl för fan vad hon har sagt”, fräste Olofsson och godtog inte ursäkten. I ett uttalande på landstingets hemsida kallade Sigbjörn Berteema sedan för lögnare.
Det nyblivna moderata landstingsrådet Per Wahlberg försökte lugna både Sigbjörn och Berteema och uppmanade dem att ”få ned tonläget”.

Så i förra veckan kallade landstingsrådet till möte om Sigbjörns framtid. Han förklarade för landstingsstyrelsen att det saknas förutsättningar för ett samarbete mellan Sigbjörn Olofsson och politikerna i landsting- ets hälso- och sjukvårdsnämnd. Landstingsdirektören lovade att ”vidtaga åtgärder” och några dagar senare var Sigbjörn avsatt.
Till skillnad från de över 400 personal som har sagts upp bara på Sundsvalls sjukhus får Sigbjörn ett guldkantat avtal. Hans avtal innebär att han får full lön, 140 000 kronor/månad, med pensionsförmåner till sista mars 2014. Enligt avtalet gäller detta även om han får sparken.
Dessutom har det avslöjats att Sigbjörn redan har fått 1,5 miljoner kronor i förskott på en fallskärm. Som en arg insändarskribent påpekade har Sigbjörn gett en ny betydelse till ordet ”fallskärmsjägare”.

Per Johansson, sjuksköterska och medlem i RS Sundsvall.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!