”Schysta villkor – annars blir det slaveri!”

2012-12-12 15:05:41

foto: Christer Persson
ca 400 demonstrerade i Göteborg mot oschysta villkor i åkeribranschen.

Transportarbetarförbundet och Sveriges Åkeriföretag arrangerade på lördagen en kraftfull protest mot social dumpning. Ett 30-tal lastbilar körde långsamt genom stan följt av 400 demonstranter. Schysta villkor för åkeri! Annars blir det slaveri!, skanderades Avenyn upp.

Transports förbundsordförande Lars Lindgren var på plats och inledde talen.
– Bemmaningsföretag utnyttjar sina anställda å det grövsta. Utrikesregistrerade lastbilar på inrikes­transporter. Det är tal om ren människohandel i vår branch. Jag brukar alltid framhålla att konkurrens är bra, men det måste vara på lika villkor.
– Vi accepterar inte att vår bransch behandlas som något som katten släpat in. Politikerna måste ta sitt ansvar. De kan inte fortsätta luta sig mot marknadstalibanerna i Bryssel. Dem ger vi blanka fan i!

Åkeriföretagens vd Johan Lindström var lite obekväm på talarflaket. Kanske för att han ideligen fick pikar om att ”vi kan stanna landet, det är snart avtalsrörelse!” Han framhöll ändå att i denna fråga står fack och arbetsgivare på samma sida.
– Vi har ett gigantiskt problem med fusket på våra vägar. Kontrollen fungerar inte alls, det finns lagar och förordningar som skulle kunna sätta stopp för detta. Liberaliseringen inom EU och det som nu är på gång där ser vi på med stor oro.

Freddy Walle, eldsjälen bakom kampanjen Schysta villkor, var väldigt nöjd med uppslutningen på demonstrationen.
– Jag är frukantsvärt stolt över att se så många här.

Bland chaufförerna och åkarna som kommit dit vittnade alla om den ojämlika konkurrensen och vad den gör. Tobias Krans, egenföretagare från Vara, förklarade hur det var för honom.
– Jag har gått från att köra på utlandet med två chaufförer förutom mig själv till att idag ha fått sälja av två bilar och hanka mig fram själv. Jag ser dagligen den oschysta konkurrensen. Det är allt från utlandsregistrerade lastbilar till svenska åkeriföretag som tagit in polska lastbilschaufförer. Givetvis ska alla få komma hit och köra om de vill. Men det ska vara på lika villkor och till samma lön!
Stämningen var på topp och kampen ses långt ifrån vara över. De politiker som var där hade svårt att värja sig för frågorna. Helt klart var detta en styrkedemonstration av Transports potential till kamp. Även om Sveriges Åkeriföretag just nu står på samma sida som facket i denna fråga, är det den gemensamma kraften hos alla som är ute och kör som kommer att kunna få saker att hända.

Transport kräver att åkeribranchen reformeras efter holländsk modell, där utländska underleverantörer förbjuds. Ska man ha en chaufför till  får man helt enkelt anställa en. De kräver nödstopp för Cabotagetransporterna, där utländska bilar tillåts rulla till slutdestination enkel väg. Detta anges oftast som skäl till polisen vid kontroller, och de kommer som regel undan med detta argument. De vill ha ett utökat avsändaransvar; beställaren av jobbet ska ha ansvar för hur transporten går till. Till sist kräver de hårdare tag mot brottsligheten.
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!