Seattle säger ”Shell No” till oljeborrning i Arktis

2015-05-27 17:44:22

foto: Backbone Campaign / Flickr CC
Kanoter och kajaker rodde ut mot Shells oljeplattform i Seattle i protest mot företagets planer på att borra efter olja i Arktis.

Mitt i en annalkande klimatkatastrof står Shell i tur att borra efter olja i Arktis. I Seattle, USA, samlades hundratals miljöaktivister i mitten av maj för en veckolång protest mot Shells planer i samband med att oljeriggen tilläts att stanna till i Seattles hamn.

Hundratals aktivister rodde ut i kanoter och kajaker för att omringa oljeriggen. Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA) deltog i dessa protester, som har fått namnet Shell No. Kshama Sawant, Socialist Alternatives fullmäktigeledamot i staden, deltog också i protesterna.
– Shell och de stora oljebolagen sätter vinstintresset före människors och miljöns behov. Det är uppenbart att de vill borra och förbränna varje droppe olja som de kan finna, vilket försätter alla i stor fara. Det är upp till oss att stoppa dem, sade Kshama Sawant.

Konsekvenserna av oljeborrning i Arktis skulle vara katastrofala, såväl för ekosystemet som för klimatet. Oljeplattformarna som Shell använder sig utav är inte byggda för det extrema väder som råder vid Arktis och kan därmed lätt gå sönder, vilket skulle leda till att olja läcker ut i havet.
Förbränningen av fossila bränslen måste också omedelbart upphöra om vi ska ha någon som helst chans att hålla klimatförändringarna under kontroll. Shell och alla andra energibolag på den kapitalistiska marknaden har dock inga planer på att göra en klimatsmart omställning, utan har vinst som första och enda intresse – må så vara att människor, ekosystem, djur och natur exploateras och utnyttjas.
– Vi kan inte kontrollera det vi inte äger. Dessa klimatförstörande företag behöver ställas under offentlig ägo, under demokratisk kontroll och styre. Vi kan använda de enorma resurser som finns för att planera en snabb omställning till ren energi, vilket skulle skapa miljontals jobb med en lön som det går att leva på. Seattle kan vara en ledande stad när det kommer till klimat och miljö. Tillsammans kan vi bygga en kraftfull gräsrotsrörelse som kan stoppa Shells borrningar och kräva investeringar i rena energijobb, sade Kshama Sawant.

Socialist Alternative kräver:

  • Inga oljeriggar och -skepp i Seattle. Låt inte Seattles hamn delta i den klimatförödande katastrofen som oljeborrning i Arktis innebär.
  • Jobb med en lön som det går att leva på och som inte riskerar vårt klimat eller vår miljö vid Port Terminal 5 i Seattles hamn.
  • Att inga fler olje- och koltåg får passera genom Seattle.
  • Skapa jobb genom att massivt bygga ut kollektivtrafiken och att på ett rättvist sätt ställa om alla arbeten inom industrin för fossila bränslen till andra sektorer. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!