”Seger åt hamnarbetarna!”

2017-07-05 17:54:36

foto: Sebastian Olsson
David Falk

Stödmanifestationen för hamnarbetarna i Göteborg den 29 juni fick stor uppslutning.

Samma dag genomförde hamnarbetare i Europa och på den amerikanska östkusten en två timmar lång strejk för att bland annat ge stöd till Hamn4:ans kamp i Göteborg mot antifackliga APM Terminals. Manifestationen arrangerades av Stödgruppen för hamnarbetarna – Göteborg.
– De är ute efter att knäcka facket. Det är skamligt agerande av regeringen och LO att agera mot oss, säger Mika Rotsalainen som var en av många hamnarbetare som deltog på manifestationen.
Efter först en sex veckor lång lockout slog APM Terminals till med ett varsel av 160 anställda om uppsägning. Det var en upptrappning av bolagets försök att knäcka Hamn4:an, som organiserar 85 procent av personalen på containerterminalen.
– Jag har arbetat i hamnen i 20 år. Jag är inte överraskad av varslen, det har de gjort förut. 2008-09 fick 50 man gå, men de kom tillbaka, först på osäkra jobb och sedan blev de återanställda. Vi har stöd av arbetare, men även företag som vill att det ska fungera.
– Det är också allvarligt att regeringen pratar om att inskränka strejkrätten. Vi träffas varje dag utanför Port 4 för att diskutera läget, säger David Falk till Offensiv.
På manifestationen talade bland andra Amanda Kappelmark som jobbar på Hamnarbetarförbundet, Erik Helgeson Hamnarbetarförbundets styrelse och Frances Tuuloskorpi, välkänd facklig kämpe som är aktiv i stödarbetet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!