Seger i Hammarkullen: Kommunala Bostadsbolaget tar över från Graflunds

2015-11-04 12:47:02
Sedan år 2012 har Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kämpat för renoveringar, långsiktiga ägare och kommunalisering av Bredfjällsgatan och Gropens Gård i Hammarkullen, nordöstra Göteborg. Kampen har bedrivits med offentliga möten, dörrknackning, informationskampanjer, kartläggande av brister, manifestationer och bostadsmöten.

Den 26 oktober nåddes  RS och de boende av den fantastiska nyheten att kampen har lönat sig och att kommunala Bostadsbolaget tar över beståndet från den privata fastighetsförvaltaren Graflunds, som ägs av D. Carnegie & Co.

Kampanjen från RS visar vad som är möjligt med politisk gräsrotsorganisering. Kampen har förts på flera fronter, dels mot den privata värden med krav på omedelbar renovering av brister i lägenheterna och dels mot kommunen för en kommunalisering. Samtidigt har vi manat  hyresgästerna att gå med i Hyresgästföreningen och kämpa tillsammans. 

Kommunala Bostadsbolaget köper nu de 890 lägenheterna på Bredfjällsgatan och Gropens gård för en halv miljard kronor. Säljaren D. Carnegie & Co har ägt beståndet sedan år 2011. Carnegie har likt tidigare privata ägare låtit lägenheterna förfalla och väntat på att sälja beståndet för en större vinst. Försäljningen till Bostadsbolaget innebär också en vinst på 14 miljoner kronor för Carnegie.

Beståndet, som består av åtta höghus på Bredfjällsgatan samt trevåningshus på Gropens gård, är slitna, kalla, drabbade av skadedjur och mögel samt har ett eftersatt underhåll, vilket gör att hyresgäster nu har höga förväntningar på kommunala Bostadsbolaget när de tar över i februari.

Att Bostadsbolaget nu tar över beståndet har välkomnats av såväl hyresgäster som Hyresgästföreningen och visar att kamp lönar sig.

Bostadsbolagets vd Kicki Björklund är nöjd med köpet och lovar förbättring från tidigare ägare.

–  Vi kommer att ha dialog med hyresgästerna, säger Kicki Björklund.

Nu måste kampen och organiseringen fortsätta för att se till att boende får inflytande över kommande renoveringar och för att stoppa eventuella ombildningar samt försvara hyresrätten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!