Sjuka förlorar drygt en månadslön

2006-11-01 15:28:20
Har regeringen ett hjärta i alla fall? Det kanske någon tror efter att i Aftonbladet (28 oktober 2006) ha sett svaret från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på frågan om de ökande protesterna mot a-kassereformen.
”Det är jättetufft. Det är skit att leva på 680 kronor om dagen och därför vill vi inte att folk ska göra det. Jag kommer att göra allt jag kan för att folk ska ha ett jobb att gå till och inte en ersättning att leva på”, säger han till Aftonbladet.
Men jag påstår att så talar den som inget vill veta om verkligheten. Med fler jobb tror sig Sven Otto Littorin kunna göra min dotter frisk igen. Halleluja! Arbetsmarknadsministern har den medicin som medicinforskningen ännu inte lyckats få fram: ekonomiska sanktioner!
Att hon har en livshotande sjukdom, som bara förvärras, bekymrar inte regeringen. Avgiftshöjningar och minskad sjukersättning ska få henne tillbaka på banan igen!
Hur arrogant, blind och döv får man vara?

Den gamla regeringen var inte bättre. Sänkta ersättningar och höjda egenavgifter för vård och medicin, det var deras ”botemedel”. Nu lever min dotter på 64 procent av sin gamla lön och från nästa år blir det ännu mindre. Den tillfälliga sjukersättningen sänks då till 60 procent och avgiften till a-kassan höjs! Eftersom hon inte får något jobbavdrag på skatten så kostar regeringens s k ”reformer” henne ytterligare 10 700 kronor om året i skattade pengar – mer än en månadsinkomst mindre i börsen! (Sänkt tillfällig sjukersättning 541 kr, borttagna skattereduktioner för a-kassa och fack 105 kr, höjd a-kasseavgift 247 kr. Summa 893 kronor mindre per månad, efter skatt.)

Samtidigt belönas friska, högavlönade med nästan samma summa, 10 000-12 000 kronor om året, i lägre skatt! Det är uppenbart vilka som ska betala den skattesänkningen: de sjuka!
Försök inte få oss att tro något annat. För så allsmäktig är du inte, Sven Otto Littorin, att du kan fixa det som medicinforskningen hittills misslyckats med – att helbrägdagöra min dotter.
Ett väl prövat förslag, inget hafsverk, säger Sven Otto Littorin i Svenska Dagbladet 27 oktober 2006 till Saco och TCO om deras kritik mot a-kassereformen. Han ger då sken av att de konsekvenser, som jag pekat på när det gäller min dotter, har varit kända i två år! Och att det var precis det Alliansen gick till val på. Gratulerar till ett fantastiskt trollerinummer, Littorin! Hur kunde alla missa det budskapet – att de sjuka skulle mista en hel månadsinkomst?

Erkänn, Littorin, att de här konsekvenserna fick vi inget besked om före valet. Erkänn att du faktiskt inte heller visste om dem! En regering, som vunnit valet på att sälja sig själva som ”de nya arbetarpartierna”, borde dessutom inte behöva förlora någon prestige på att lyssna på de väljare som nu berättar om vilka konsekvenser reformerna får för dem – och därefter korrigera de värsta misstagen. Det är det som i en demokrati kallas remissbehandling!
Men om du bara är ute efter att sätta fackföreningarna på plats så har du glömt en sak – att du nu har ansvar för hela folket. Även dom allra svagaste.
Nej, kom med något nytt! De sjuka har gjort nog med uppoffringar efter den ekonomiska krisen på 90-talet.
Återställ i stället ersättningarna i trygghetssystemen så att det blir fart på vardagskonsumtionen igen bland låginkomsttagarna och så vi kan få fler jobb här hemma. Och skrota jobbavdraget och a-kassereformen! Fiaskot i Tyskland visar att den senare inte gav några jobb.
Sätt i stället åt fuskare, svartjobbare och skattesmitare! Där finns tiotals skattemiljarder att hämta in.

Men det är kanske inte lika enkelt som att sparka på dem som redan ligger?

Gun Holmström, Piteå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!